En Vittsjöspecialitet

Det har funnits ett anrikt värdshus i Vittsjö, eller närmare bestämt i Gundrastorp. Det hette Vita Hästen och låg på en plats där det i dag ligger en stor exklusiv gul villa med en helt magnifik utsikt över Vittsjön. Stället ägdes av en av bygdens stora män – i alla fall i hans egen mening. Konsul Wennert ägde stället och var vid tillfället gift med sin f d barnflicka som var en hängiven ryttare- Konsulinnan hade fått en vit häst som hon avgudade och därför fick stället namn efter hästen –  Värdshuset Vita Hästen.
Sägnen förtäljer också att när konsulinnan skulle till byn för att handla så red hon på sin vita häst. Efter henne följde en hund och en get. Geten var tam och gick normalt och betade gräs runt värdshuset. Men att missa en utfärd till byn ville den inte. Tyvärr har jag aldrig sett denna unika samling ta sig fram till byn. Tänk vad man gått miste om. Jag tror dock att vi är många som missat dem eftersom färden gick genom bokskogen, via Getahålan, förbi motellet och Trekanten fram till Marknadsplatsen. Allt för att undvika trafiken.
För att kunna driva ett Värdshus värt namnet anställde konsul Wennert en köksmästare vid namn Göte Bengtsson och det var denne man som komponerade Vittsjösillen. Jag minns själv från de gånger jag besökte Vita Hästen att man alltid fick sillen serverad som förrätt och att den serverades i ett litet lerkrus – storleken på kruset bestämdes av antalet gäster.
Det har också sports att när denne Göte Bengtsson lämnade Vita Hästen så lämnade han receptet till andra Vittsjökrögare. Men, vad jag vet, serveras den i dag inte på något ställe här i Vittsjö. Synd!
Det är inget konstigt med sillen men den är faktiskt god. Vi var några stycken som bestämde att vi skulle ha ”knytegille” med sill som tema och då skulle jag naturligtvis försöka få fram receptet på denna sill som jag visste att ingen av de andra gästerna kände till. Med hjälp av Gösta Kållberg och hans son Tomas gick det jättebra. Tomas arbetade för ett antal år sedan tillsammans med Mats Ödman – en annan känd Vittsjöson – på restaurangen vid Malmö Golfklubb där vi, Bengt och jag, lärde känna dem. Vi visste att Mats hade receptet och turligt nog hade Tomas det också. Det är faktiskt så lätt att man inte behöver ha det nerskrivet.
Du använder hela filéer av matjesill – sköljer dem noga under kallt vatten och lägger dem i blöt en liten stund – ca -½ timme kan vara bra. Därefter skär du filéerna i lämpligt stora bitar, strimlar en purjolök fint – lagom mycket av purjolöken. Detta blandar du tillsammans med gräddfil till lagom konsistens och avsmakar med nymald vitpeppar och salt om det behövs. Lagom – det är det perfekta svenska ordet när man inte vet exakt hur mycket det skall vara. Låt smaklökar och öga avgöra mängden. Låt sedan inläggningen mogna i kylen under ½ till ett dygn.
Smaklig spis! Och lycka till ni dagens Vittsjökrögare som vill ta upp seden med Vittsjösill igen.
Ulla Kristoffersson
med hjälp av Gösta och Tomas Kållberg
Top