Krabbe Albert var matglad skärslipare

Skärsliparen Albott (Albert) Karlsson var född i Björkefalla och gick under namnet Krabben eller Krabbe Albert. Detta av den enkla anledningen att hans farfar Christen Persson hade namnet Krabbe. Farfadern var anställd som hantlangare åt en lantmätare och tog sig då namnet Krabbe.

Albott Karlsson var född i Björkefalla 1892 och sedan bosatt i Hjortholmen innan han avled på sjukhus 1954.

 

Bleckslagare Karl Kristensson och hans maka Johanna framför backstugan som var Albotts födelsehem.

I detta sammanhang är det nödvändigt att gå en generation tillbaka och beskriva Albott föräldrar. Albotts fader var bleckslagare Karl Kristensson. Karl var född 1860 och fann sin fru Johanna i Oderljunga eller Örkelljunga. Hon var rörelsehindrad och därför skjutsade Karl hem sin fru med en ”rullebör” på bröllopsnatten! De flyttade in i en backsstuga (torp 379) i Björkefalla där paret och deras fyra barn fick samsas i ett stor rum med två fönster.

Det var fattigt i hemmet där Karl försörjde sig med tillverkning av glasögonbågar och skalmar.

Sonen Albott var synnerligen förtjust i mat och slutade sällan äta förrän faten var tomma. Albott var aldrig gift men hade en viss kontakt med motsatta könet. Det kostade en del av hans ägodelar för inköp av en kappa till vännen. Sen försvann vännen med kappan!

Albott började sitt verksamma liv som dräng och avancerade till slaktare men det blev lite för enformigt av Albott.

Han inhandlade en cykel med tillhörande skärsliparanordning. Med denna rullande industri for han omkring i byarna och hans specialitet var slipning av rakknivar. Troligen hade han lärt sig sliparens konst då han var slaktare. I stället för vanligt vatten till slipstenen använde han sig av fotogen! Modet ändrade sig då rakkniven började ersättas av rakhyvel. Albott följde med utvecklingen och började sälja rakblad i stället.

Albotts glupska aptit höll på att gå rent galet då han måste uppsöka sjukhus sedan han själv försökt kurera sig då han stoppat i sig allt för mycket av livets goda.

Albott var ingen luffare i den bemärkelsen fast han höll sig i sällskap med likasinnade som han tidvis delade bostad med.

Detta är 37 artikeln om äldre Vittsjöbor.

 

Top