Sommarakademin I

Årets Sommarakademi har inletts med nära 60 deltagare från främst Skåne men också från Halland och Blekinge. Det är 20:e gången som denna akademi arrangeras. Årets tema är Försvenskningen av Skåneland. Lokala arrangörer är Wittsjö hembygdsförening samt Bjärnum fornminnesförening och Studiefrämjandet. Initiativtagare till Sommarakademin var Anders Ödman och Harald Swedner. Syftet med denna akademi var att samla intresserade till gemenskap med föredrag och erfarenhetsutbyte inom släktförskning och annan kulturell verksamhet.
 Under första dagen lades blommor ner vid Harald Swedners gravplats.
Första föreläsare var ernolog Kim Hazelius som föreläste om Snapphanarnas uppbyggnad och verksamhet. Uppskattningsvis fanns det nära 2 000 Snapphanar och Friskytter i Göinge
Under eftermiddagen var det hembygdsforskaren Guno Haskå som berättade om Skånska knektar, deras indelning och verksamhet. I centralt register finns 200 000 knektar registrerade med utdrag från arkiverade generalmönstringsrullor. Knektarna fick ofta andra namn vid mönstringen och vid något regemente gavs namn i alfabetisk ordning, i andra fall med anknytning till knektens hemort.
I kyrkan berättade Claes Ruderstam om lokala händelser och skrönor från snapphanetiden och dagen avslutades med filmvisning av svart/vit stumfilm om korgtillverkning.
I dag tisdag talar kyrkoherde Stig Alenäst i Bjärnum museum om Olydiga präster...
På kvällen klockan 19, i Vittsjös församlingshem, föreläser Anders Ödman medeltida utvecklingen i Skåne. Detta program är öppet för allmänheten.

svedners-grav-07.jpg
Göte Rudvall lägger blommor på Harald Swedners gravplats.
Top