MÖTE MED BJÖRN RANELID I VITTSJÖ

VITTSJÖ. Björn Ranelid parkerade i torsdags sin Jaguar vid busstorget i Vittsjö. Hans närvaro upptäcktes av Åke Larsson som inte var sen att ta kontakt med Ranelid vars bil med registreringsskylten ”RANELID” stod något dold bakom det låga buskaget.

– Jag frågade om Ranelid ville skriva i min dagbok med SAAB som tema, säger en glad Åke Larsson då vi möts vid f.d. Pressbyråbutiken.
– Detta gjorde han trots att jag inte ens hade boken med mig just då. Jag var ju bara ute på en promenad sedan jag tvättat min SAAB Sonett som hamnat i ett åskregn i Emmaljunga några dagar tidigare, fortsätter han.

Ranelid ger ut bok om Jussi Björling

– Jag var först tveksam om jag skulle närma mig bilen och störa Ranelid där han satt och läste något. Det första han sade var att han var stressad då han läste genom sitt manuskript till den kommande boken om Jussi Björling. Den skall komma ut i höst och manuset skulle överlämnas om fem dagar.
– Jag berättade kort om mitt möte med författarkollegan Klas Östergren och mina utflyktsdagböcker som fanns hemma i bostaden. Jag kom också att tänka på Merete Karlsson som är ordförande i aktionsgruppen för Vittsjö biblioteks fortbestånd och att hon bett mig att kontakta en bra författare till ett föredrag på biblioteket och jag ställde frågan till Björn Ranelid.
Åke berättar att de genom buskaget kunde skymta den fina biblioteksbyggnaden.
– Om jag får tid så ställer jag upp, sade Ranelid. Just nu är jag mycket upptagen och har nyss tackat nej till att delta i ”Fångarna på fortet”.
– Då behöver jag ditt telefonnummer, sade Åke.

Åke hämtar sin dagbok

Åke frågade Ranelid om han kunde stanna kvar i bilen under 10 minuter då han måste springa hem och hämta dagboken först. Men först pratade de lite om böcker. Den enda bok Åke läst av Ranelid är ”Mästaren” från mitten av 1980-talet.
– Jag nämnde för Ranelid att min moster nyligen också läst den och att hon tyckte den var sorglig.
Björn Ranelid log och bad Åke att hälsa sin moster från honom.
När Åke Larsson kom tillbaka med sin utflyktsbok med svettpärlor i pannan.


– Nu har jag hjärtat i halsgropen, sade Åke till Ranelid som med sin fina penna skrev spretigt, vackert och med volanger.

Åke fick också emailadress och telefonnummer till Ranelid. Kanske vi får möta Ranelid i biblioteket framöver och så kan vi se fram mot boken om Jussi Björling.

Top