LUCIAHÖGTID FÖR 81 GÅNGEN I EMMALJUNGA

 

EMMALJUNGA. Uppslaget att fira Lucia i Emmaljunga kom ursprungligen från Glimåkra då en därifrån flicka flyttade till Emmaljunga. Hon ansåg då att Emmaljunga NTO borde ordna en luciafest för bygden då det fanns tillgängliga lokaler i Folket hus som invigdes 1926.

Lucian Emma Aronsson med följe underhöll i Emmaljunga

Så blev det också att den första Luciafesten i Emmaljunga Folket hus hölls 1930. Sedan dess har det gått av bara farten. I lördags hölls den 81 luciafesten i Emmaljunga.

Från början var det NTO-avdelningen Vårblomman som var arrangör men vilken som var det allra första Lucia har inte gått att få fram i tillgängliga handlingar. Det har alltid varit en flicka från byn Emmaljunga med omnejd som krönts till Lucia.
Lucian Anita Olsson från just Emmaljunga hade generalrepetition i Folkets hus 1957 innan hon skulle representera hela Skånes Lucia vid en högtid i Västerstads kyrka i södra Skåne där hon också kröntes till Skåne NTOs första Lucia i Skåne. Vid uttagningen av kandidater i Hörby i oktober månad fick Anita Olsson en fjärdedel av alla angivna rösterna.
Verksamheten inom NTO avmattades efter hand från att ha varit en mycket livaktig förening och föreningen sökte en annan arrangör till Luciahögtiden. Valet föll då på Emmaljunga GoIF som från 1977 har hållit i arrangörskapet. NTO hade då varit arrangör från 1930 till 1977. Luciafesten har varit och är en attraktion för hela bygden och de allra flesta gångerna har det varit till trängsel fyllt i den rymliga lokalen i Folket hus då luciafest har hållits.

Vid den 81 luciafesten i Emmaljunga Folkets hus i lördags fanns där omkring 150 besökare som lyssnade och beskådade.” Luciamammorna” Ann Christin Nilsson och Ros-Marie Israelsson höll i organisationstrådarna då Lucian Emma Aronsson med Lill Lucia, Amanda Olsson jämte följe tågade in i salen. I luciatågen deltog omkring 20 ungdomar från tärnor till tomtnissar och pepparkaksgubbe. På scenen framfördes de traditionella sångerna bland annat Staffan stalledräng, Tusen juleljus och Stilla Natt. Lucian erhöll ett halssmycke som skänkts av ett företag i Markaryd med anknytning till Emmaljunga!

 

 

 

Josefine Aronsson var solist på saxofon i Emmaljunga.

 

 

Saxofonsolo framfördes av Josefine Aronsson och duettsång sjöngs av Emma Aronsson och Josefine Aronsson. Efter fikapaus med lussekatter följde en stunds jullekar kring granen.
Den 81 luciafesten var slut och planering börjar för den 82 festen!

 

Top