Knyppling - vridet hantverk - om det görs till vänster

knyppelmona.jpgMona Svensson från Studie-främjandet står lutad över Sol-Britt Erlandssons knyppeldyna. Hon lär ut traditionell knyppling med hjälp av mönster.
- Utan mönster kallas det skånsk knyppling, förklarar hon.
Sol-Britt började med att knyppla "stöd".
- Det är ett smalt band som man kan dekorera större tygstycken med, eller fästa i kanten av ett tyg, säger Mona.
Sol-Britt kommer från Vankiva och började knyppla förra hösten.

knyppeldyna-grn.jpg- Jag har en massa knyppelpinnar som jag antingen korsar (till höger) eller vrider (till vänster). Nu har jag börjat knyppla ett mönster med vitsippor, säger Sol-Britt. Men jag släktforskar mycket och det tar tid. Jag har också jobbat med näver i 15 år, så det återstår att se om jag fortsätter med knypplingen nästa termin.
Vid sidan om Sol-Britt sitter Ann-Marie Persson från Bjärnum vid en grön knyppeldyna. Hon startade också i höstas.
- Jag knypplar efter ett mönster som heter "sockerudd med spindel", säger hon.

Vid fönstret sitter Mari-Louise Karlsson från Stavshult.
- Jag började knyppla för cirka 30 år sedan men efter några år ville barnen hjälpa mig alltför mycket med knypplingen så det blev snärjigt i dubbel bemärkelse, minns Mari-Louise. Men nu har jag kommit igång igen. Jag har blivit sporrad av de andra på kursen.
Hon besökte ett museum i Vadstena förra sommaren och berättar att där finns många mönster vilka dokumenteratsknyppeldyna-o-monster.jpg av Elsa Pettersson och hennes dotter.
- De är den typen av knyppling vi gör här i lokalen, fortsätter Mari-Louise. Om jag minns rätt från vad jag hörde på museet så var det pensionerade soldater som knypplade och sedan ställde sig fruarna på marknaden och sålde arbetena.

De lovar att komma till Vittsjödagen den 13 juni för att visa knypplingen. I oktober kan vi också se en del av damerna på biblioteket i Vittsjö.

Jana Novak är en mycketknyppel-mangfarg.jpg känd konstknypplerska. Jag får också veta att hon bl.a. använder mångfärgade trådar för att skapa livfulla mönster men att knyppling var vanligt bland pensionerade soldater var en överraskning!
En del av vår kultur bevaras tack vare kurser som denna.
 Och tänk på att; knyppling är ett hantverk med korsning - om det sker till höger!

Top