Reportage

Stjärnmagnolia

Stjärnmagnolia (Magnolia stellata) är en art i magnoliasläktet och i familjen magnoliaväxter som i enstaka fall spritt sig utanför trädgårdar.

 

Växten är relativt liten och blir en 1-2½ meter hög buske som blommar med doftande vita blommor under april och maj månader.

Den växer som trädgårdsväxt i växtzon 3 och under goda förhållanden i växtzon 4 upp till Sundsvallstrakten.

Läs mer: Stjärnmagnolia

Loppis – ett sommarnöje för många

SIMLÅNGSDALEN. Att gå på loppis har för många blivit ett väldigt populärt sommarnöje. Sedan många år tillbaka så är det loppis i Simlångsdalen söndagen efter midsommarhelgen. För vår del har det blivit en tradition att köra dit, för egen del var det i 20 år sedan jag var där första gången och vädret har i mångt och mycket varit väldigt varierande.

Det gäller att vara ute i god tid för att kunna få en rätt så lämplig parkering. Tyckte vi var ute i god tid men det var många som var där långt innan oss.

I väntan på insläpp

Klockan 10 släpps man in på området och klockan 11 börjar försäljningen. Under den timmen hinner man gå runt och kolla in utbudet och om man ser något intressant kan man lägga ett bud på den varan men inte köpa.

Startsignalen har gått

I väntan på att köpsignalen ska ljuda kan man passa på att besöka boktältet och botanisera bland alla de böcker som ligger i lådorna. Här gäller ett fast pris 20 kronor per kilo.

Läs mer: Loppis – ett sommarnöje för många

Ny succé för Vägkyrkan i Farstorp

FARSTORP. Det blev ny succé för Vägkyrkan i Farstorp, när andra veckan inleddes med ett härligt sång- och musikprogram av en ensemble, där medlemmarna var mellan 17 och drygt 80 år.

Sofia Nilsson

- Jag har ett år kvar på min utbildning i Tingsryd och sedan siktar jag på att bli musikalartist, berättar den skönsjungande sångfågeln, blott 17-åriga, Sofia Nilsson från Farstorp.

Gruppen i övrigt bestod för dagen av Anders Lennartsson, Jonas Lennartsson, Curt Nilsson och Karl Segemalm.

Programmet var varierat och medryckande. Där fanns musik av Bo Kaspers orkester, en ny sång av Lisa Nilsson, ”Silverregn”, klassiker som ”Flickan och kråkan” med mera. En liten barngrupp sjöng ”Idas sommarvisa”.

Kyrkvärden Staffan Andersson höll en kort andakt över ämnet hur viktigt det är att hushålla med naturresurserna.

Den hundra-hövdade församlingen gav upphov till ilbud efter fler hembakade kakor. Uppslutningen var nämligen ännu större än väntat.

Vägkyrkan i Farstorp avslutas fredagen den 4 juli.

 

Tredje boken släpptes av Erling Paulsson

VERUM. Söndag och idag så ska jag åka till Verum för att vara med på ett boksläpp, vilken tur för då behöver man inte åka till storstan när det händer på hemmaplan, skönt.

Författaren Erling Paulsson

Försöker föra ett samtal och passa på att ställa några frågor till dagens huvudperson, nämligen författaren till den tredje boken som släpptes idag och som är skriven av Erling Paulsson, Osby.

Han har sina rötter i Verum, kanske är det därför hans böcker handlar och utspelas runt omkring Verum. Erling signerar varje bok som sig bör. Han berättade att han fick idén/ tips att skriva från Bertil (Obon), Nilsson Farstorp men också från en facebooksida och på den vägen är det.
Vidare så berättar han att den första kom ut -22, den andra -23 och idag är det -25.
Det är samma personer som finns med i samtliga av hans böcker med lite ändringar förstås. Nu väntar några som vill ha hans autograf i den nyinköpta deckaren, då passar jag på att se mig omkring.

Läs mer: Tredje boken släpptes av Erling Paulsson

Gospel Stompers fick full fart på Farstorp

FARSTORP. Vilket ös det blev i Farstorps kyrka på lördagskvällen, när Gospel Stompers gästade årets Vägkyrka. Kyrkan var fullsatt till sista plats, det vill säga 150 personer, när den välspelande gruppen bjöd på New Orleans-musik av yppersta slag.

Till vänster Vincent Nilsson uppväxt i Bjärnum

Down by the riverside, Amazing grace, Come Sunday, Just a closer walk with thee med flera klassiker stod på det välmatade programmet.

Staffan Örneskans höll en kort betraktelse och Rolf Tillman berättade om Ukrainahjälpen. Ett antal välkända psalmer sjöngs.

Serveringen i församlingshemmet efteråt lockade mycket folk.

I halvtid har Vägkyrkan i Farstorp samlat drygt 400 personer.

 

Boksläpp i Verum

VERUM. Söndagen den 29 juni släpper verumssonen Erling Paulsson, numera bosatt i Osby, sin tredje deckare.

"Släppefesten" sker i den gamla affären centralt i Verum, där författaren för övrigt är född och uppväxt.

Erling Paulsson 2023 vid släppet av "Rån o Rov i Revum"

Deckaren handlar bland annat om Sveriges första rån mot en lantbrevbärare, utanför Osby.

Titeln är "Lantbrevbäraren" och innehåller massor av lokala "vägmärken". 

Det verkliga rånet inträffade 1978, men Erling Paulsson har förlagt handlingen, rent praktiskt, till 1960-talet.

Paulssons båda tidigare deckare heter "Luffarschack" respektive "Rån o Rov i Revum".

Söndagens försäljning startar klockan 10 i den gamla lanthandeln i Verum.

 

Några ”Tidnings grodor”

21-åringen anhölls misstänkt för grov stöld av åklagare.
Sydöstran

Värden för 75 000 kronor stals ur tom villa.
Västmanlands Läns Tidning

Tjuvar länsade tom villa.
Sydsvenska Dagbladet

Soldater avrättades i avskräckande syfte så att de inte skulle frestas att begå ytterligare brott.
Metro

Misstänkt pappa försatt på fri fot.
Dagbladet

Män är män redan vid födseln.
Norrländska Socialdemokraten

Även när kvinnor utgör nyheten i kapaciteten av att vara expert får man ofta veta att hon är mor, vilket man sällan får veta om män i motsvarande position.
Dagens Nyheter

Gunde, gift med före detta landslagsåkerskan Marie, födde natten innan tremilen i Falun parets första barn - en dotter.
Dagens Nyheter

Läs mer: Några ”Tidnings grodor”

Naturskön vandring längs Hälsans Stig

MARKARYD. För de som vill ut och vandra i sommar kan något som heter ”Hälsans Stig” rekommenderas. På närmare 150 platser runt om i Sverige finns dessa lättillgängliga välskyltade promenadstråk. Stigarna är enkla att ta sig fram på och oftast mellan tre och sex kilometer långa.

 

 

 

Den första Hälsans Stig anlades på Irland 1995 av Irish Heart Foundation. Dessa vandringsleder syftar till att främja motion i alla åldrar och förebygga hjärt- kärlsjukdomar. I Sverige är det Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund som äger konceptet, men respektive kommuner som skapat och sköter om Hälsans Stig.

I Markaryd finns en av dessa fina vandringsleder som slingrar sig genom grönskande lövskogar och förbi större och mindre insjöar. Här finns också ett antal äldre kulturskatter. De mest kända är de gravrösen från bronsåldern som är belägna på landområdet mellan Lokasjön och Byasjön.

Läs mer: Naturskön vandring längs Hälsans Stig

Folkets Hus loppis i Emmaljunga

EMMALJUNGA. Äntligen slog den årliga loppisen i Emmaljunga upp sina portar! Med start den 22 juni och slut den 10 augusti. Öppet varje dag mellan klockan 11 - 16.

Här kan man gå på upptäcktsfärd mellan minst tjugo välfyllda bord med allehanda "bra saker" som du inte visste att du inte kunde vara utan!

En Balklänning till salu

Läs mer: Folkets Hus loppis i Emmaljunga

Byavandring i Emmaljunga den 28 juni

EMMALJUNGA. Vi gör ”Känn din bygd- Byavandring” i Emmaljunga lördagen den 28 juni kl 17-19, där vi berättar om hus, affärer och fabriker, som varit tidigare men också om människor som verkat och levt här. Vi berättar även om de aktiviteter som äger rum här idag. Alltså helt enkelt Emmaljunga då och nu.

Tag gärna med fika samt något att sitta på. Samling sker vid Emmaljunga Folkets hus. Vandringen leds av Claes Ruderstam med assistans av infödda Emmaljungabor. Kanske har du också något minne från förr?

Har du svårighet att ta dig till Emmaljunga eller andra frågor. Ring Claes Ruderstam 0705 32 84 68 eller Karin Persson 0730-65 19 67

Varmt välkommen!

 

Olika epoker, -Besök i 130 år gamla Folkets park i Malmö

MALMÖ. Som jag kommer ihåg Folkets park och min upplevelse i dag.

Hit har Malmöbor kommit för att koppla av, ha kul och umgås.

Mina minnen sträcker sig inte tillbaka 130 år utan är upplevda på 40-50 -talet. Då var parken mer ett nöjesfält med karuseller, chokladhjul, pariserhjul och dansbanor där man köpte biljetter för att få dansa på till exempel ”Brända tomten”, allmänt kallad "Sviddan". På den tiden betalade man också avgift för att komma in i parken.

Bersåerna bakom Moriska Paviljongen där kunde man njuta av pannkakor, sylt och grädde.

Läs mer: Olika epoker, -Besök i 130 år gamla Folkets park i Malmö

Metartävling i Hårsjö

VITTSJÖ. Den traditionella metartävlingen vid Hårsjön gick som sedvanligt söndagen efter midsommarafton.

Kansliet, som i år bestod av systrarna Sjögaard, Lena och Eva, kunde berätta att antal deltagare i år var 31 stycken.

 

Lena och Eva Sjögaard

 

Den kraftiga vinden gjorde att en hel del fick napp, dock endast småfisk. Då all fångst vägdes in efter slutsignalen så kunde det vara som så att det var just den där lilla rackaren som kunde ge de där extra grammen till vinst.

För en av deltagarna blev det som så att hinken med mask for i sjön när en vind tog tag i densamma, så denna deltagaren fick avsluta sitt fiskande i förtid och kom i blöta skor till sekretariatet för att väga in sin fångst.

När alla fått vägt in sina resultat visade det sig att fiskafänget gav resultat i spannet 31 -1087 gram.
Totalt 14 vinster skulle delas ut så det blev ju nästan hälften av deltagarna som fick gå hem med var sen vinst. Ingen dålig utdelning.

Vinstbordet

Under tiden man väntade på resultat kunde den som ville avnjuta fikan som stod uppdukad inne i skolan, ta med sig ut och mingla runt och snacka med de som var där

Läs mer: Metartävling i Hårsjö

Midsommar med dans runt stången

VITTSJÖ. Härligt skiner solen med några moln på himlen, blåser lite men passar ju bra idag när det är midsommarafton. Några besökare kom med blomkrans i håret både hos killar och tjejer, en av vårt lands traditioner som hålls vid liv generation till nästa generation, kul.

Det var ju roligt att det var några som kom för att klä dagens stången, utan de frivilliga händerna blir de ju ingen dans runt midsommarstången. Stora som små sjöng med och gick i ringen, klappade händerna och sjöng små grodorna och flera av de välkända melodierna som hör just denna dagen till. Mycket folk blev det till sist och det är ju trevligt när något händer på hemmaplan. Skulle ju kunna vara något mera attraktioner som drog folk hit.

Läs mer: Midsommar med dans runt stången

Makarna Almfjord inledde Vägkyrkan i Farstorp

FARSTORP. Makarna Ingrid och Bengt Almfjord från Osby inledde Vägkyrkan i Farstorp med ett vackert och omväxlande sång- och musikprogram, som omfattade allt ifrån nya psalmer till Eurovisionsschlagers.

Ingrid och Bengt Almfjord

Den två veckor långa programformen i Farstorp fick en mjukstart med 40-talet gäster som njöt av det fina programinnehållet.

Kyrkvärden Staffan Andersson höll en kort betraktelse och kom bland annat in på folks behov av att i oroliga tider samlas till gemenskap av den här typen. Han presenterade även de olika utställarna, i Församlingshemmet. Där blev många förtjusta i Malin Gånemo Nilssons stora samling av tablettaskar från olika tidsepoker och konstnären Gunilla Blomqvists, Osby, utställda tavlor. Kaffe och hembakade kakor serverades.

Läs mer: Makarna Almfjord inledde Vägkyrkan i Farstorp

Kommunalråd besökte Byaföreningen

BJÄRNUM. Kommunalrådet Joakim Karlsson (M) och Joachim Forss (S), som för dagen ersatte Lena Wallentheim som var sjuk, kom tillsammans med Sandra Gustavsson, förvaltningschef på miljö och stadsbyggnadsförvaltningen och Jonatan Jeppsson Norberg, mark och exploateringschef. Anledningen till mötet var att se vilken utvecklingspotential som stationsorterna har. I detta fall Bjärnum.

Byaföreningen Bildtext Sandra Gustavsson, Joakim Karlsson, Joachim Fors samt Jonatan Jeppsson Norberg framför föreningens lokal.

Bjärnums Hantverk och Byaförening representerades av ordförande Marina Backe samt Jörgen Magnusson. Föreningen hade förberett ett antal punkter som vi ville prata med politikerna och tjänstemännen om. Ämnen, bristen på en fritidsgård för ungdomar, förfallet i byn och boendesituationen diskuterades. Allt fördes i en positiv anda och Sandra och Jonatan noterade de synpunkter som kom fram. Frågan om fritidsgård lovade politikerna att ta med sig till ett möte samma kväll. Under hösten kommer det att bli fler träffar och förhoppningen är att det denna gång skall det börja hända något i Bjärnum.

Midsommarandakt lockade i Farstorp

FARSTORP. Traditionen med en friluftsgudstjänst i Farstorp på midsommardagen föll väl ut, då 25-talet personer mötte upp, mitt i byn. Vädret var bra för utomhussittning men vinden besvärade något. Veteranen Christer Frostensson var präst, och hans predikan om våra dagliga bekymmer föll i god jord. Tjänstgörande musiker var Catrine Esselgren och Lotta Eroldsson från Hörja sjöng solo.

Friluftsgudstjänsten i Farstorp på midsommardagen: Christer Frostensson, Catrine Esselgren och Lotta Eroldsson.

Bland psalmerna kan nämnas Den blomstertid nu kommer, I denna ljuva sommartid och O store Gud.

Springvattnet porlade och församlingen njöt av det vackra vädret. Efteråt serverades kaffe i församlingshemmet.

 

Sommaravslutning på Linden

VITTSJÖ. Torsdagen före midsommarafton var det sommaravslutning på Linden med sedvanlig midsommarmat. När anmälningstiden hade gått ut var det totalt 27 stycken som anmält sig, men några hade tyvärr måst anmäla återbud på grund av sjukdom.

En hel del förberedelser hade gjorts dagen innan…..

Lite ballonger är inte helt fel ….

och på torsdagen var det dags att ta itu med det där andra , såsom att all maten var klar till att serveras när klockan blev 13.00.

När alla var på plats tog Britta till orda och hälsade alla hjärtligt välkomna samt att efter vi ätit fick de som vill köpa lotter , tre stycken för 20 kronor. 11 vinster skulle delas ut och endast en vinst per man. Vinstdragningen gjordes innan det sen blev dags för kaffe och kaka , jordgubbar och grädde.

Läs mer: Sommaravslutning på Linden

Midsommarfirande Hässleholms hembygdspark

HÄSSLEHOLM. I Hässleholms anrika hembygdspark kläs sedan några år en enkel midsommarstång, med flaggan i topp.

Hembygdsföreningen reser stången, men det finns inte längre något officiellt program eller arrangemang på platsen i stan. Var och en får i stället ordna sina egna aktiviteter. En hel del fastnar för detta. Den här formen av firande börjar redan bli en tradition.

Hovdalas välkända slott blir nu i stället det firande som lockar folk. Hovdala vänner svarar för arrangemanget med stångklädning och -resning, sång, musik och lekar.

Den här stabila traditionen samlar som vanligt mycket folk vid lunchtid på midsommarafton.

 

Vägkyrkan i Farstorp startar måndagen den 23 juni

FARSTORP. Direkt efter midsommarhelgen startar Vägkyrkan i Farstorp. Även i år bjuds på flera kända musiker. ”The Gospel Stompers” på lördagskvällen lovar bjuda en blandning av jazzlåtar, psalmer och gospel. En rad kända musiker medverkar, Lars Åke Martinsson, Loffe Sturesson, Uno Hellgren, Vincent Nilsson, Jörgen Grimberg, Bengt Ove Kroon och Bengt Svensson.

Vägkyrkan startar dock redan måndagen den 23 juni. Varje dag under två veckor med start kl 14 blir det program i kyrkan med många kända artister från bygden. Staffan Örneskans berättar att kravet för att kallas ”Vägkyrka” är att programmet måste bedrivas under minst två veckor i följd.

Några av eldsjälarna som ser till att Vägkyrkan kan genomföras. Från vänster, Bertil Thorsson, Staffan Andersson, Ulla Stridsberg, Anita Lennartsson och Staffan Örneskans.

Varje dag serveras kaffe och hembakta kakor i församlingshemmet. Där ges även möjlighet att titta på utställningar av lokala konstnärer och konsthantverkare.

På initiativ av prästen Staffan Ljungman startades Vägkyrkan i Farstorp år 1990. Arrangörerna missade två år på grund av pandemin, annars kunde man firat 35 år för Vägkyrkan i Farstorp i år.

Läs mer: Vägkyrkan i Farstorp startar måndagen den 23 juni

Midsommarhälsning

VITTSJÖ. PRO i Vittsjö vill passa på att önska alla pensionärer en trevlig midsommarhelg.

Samtidigt passa på att påminna om vår sommarfest som går av stapeln fredagen den 4 juli kl 14.00 i församlingshemmet då hälsar vi alla pensionärer välkomna till en gemensam fest inför sommaren.

Anmälan kan göras till Inga på mob nr 0737 25 36 60 eftersom anmälningslistan är indragen från träffpunkt Linden som har stängt på grund av reparation i lokalerna.

Nu önskar vi i styrelsen alla pensionärer en riktig skön midsommarhelg så vi ses den 4 juli.

 

Top