Tavelutställning av Althe Nilsson

BJÄRNUM. Althe Nilsson var en konstnär av olika slag. Vare sig han tog sig an trä, färg eller gips gjorde han det levande med sina händer. Pojken som började som målarlärling i Hässleholm blott 14 år och som arbetade som bonare på Pettersson och Perssons möbelfabrik i Bjärnum, där han var en trogen arbetare tills de la ner fabriken, och som slutade som en allt i allo för hela samhället, en människa som inte var sen att sträcka ut en hjälpande hand, vare sig det gällde trädgårdsarbete, kyrkogårdsarbete eller garderobsjobb.

Tavlorna som nu visas upp på Bjärnums Museum kommer att kunna beskådas ett par veckor till, sen plockas de ner med varsam hand, för att sedan i museets gömmor, vila tills nästa gång de hängs fram.

Ungefär 115 st olika tavlor med motiv från bygden, men även från tidningar och hans eget minne finns att beskåda, kanske känner du igen något tavelmotiv? Säg då till personalen så skriver de upp det.

I foajén kan man beskåda 7 st tavlor som Althe har målat, bland annat en målning som föreställer han själv samt den tavla som sägs vara den första tavlan han målade.

Dessa tavlor hänger uppe året om i foajén och de har sällskap av de skålar, askar, slevar och trägubbar som Althe gjorde under sin levnadstid. Althe levde 1920-2004 och avled efter en kort tids sjukdom.

De som är medlemmar i föreningen Bjärnums Fornminnesförening har gratis inträde på utställningen. En utställning väl värd att besöka.

Top