Minnen av moster Svea och hennes fina oljemålningar

VERUM Jag har starka minnen av min mor Margits syskon - lillebror Gösta i Ekeröd och systrarna Hanna-Lisa och Svea i Bjärnum. Just i år nämnde jag på denna portal, bland andra personer, Ekerödsflickan Svea Jönsson, som var gift med fabrikören Börje Nilsson i Bjärnum. Detta eftersom hon tillhörde de Verumsfödda personer som skulle ha fyllt etthundra år under 2022. Svea föddes den 17 juni 1922 och avled den 29 mars 2008.

I sin ungdom var hon mycket intresserad av oljemålning och ägnade sig flitigt åt att kopiera målningar av Paul Cézanne och Paul Gauguin. Jag minns min beundran över hennes fina exemplar som fanns på olika platser i Bjärnumsvillan. Här nedan följer tre jämförelser där originalverket av Gauguin finns till vänster och Sveas kopia av målningen till höger.

edermera blev Sveas make Börje även flitigt verksam med att måla och teckna. Hans specialitet var att avbilda kända Bjärnumsbor. Ett av hans motiv var Skräddar-Magnus som ses här nedan. På den andra bilden, som är från torget utanför Olof-Nils Snabbköp, ses från vänster Silla-Göransson (Fedinand Göransson), Silla-Henning (Henning Jonsson), Rytters Axel (Axel Jonsson) och Aron Hultgren. Börjes porträttsamling finns att beskåda på Bjärnums museum. Birger I. Ohlsson (1932–2008) skriver i en krönika från 2008: När Börje avled (2005) blev hans porträttsamling till salu och med medel från Snapphanebygdens stiftelse inköptes de till museet. De är nu utställda där och kan beskådas.

Börje Nilsson var också en hängiven jägare. Han kom ofta hem till min fars jaktmarker i Verumstrakten. En av hans mest uppskattade jaktkamrater var Per-Augas Nisse (Nils Persson) i Gubbarp. De jagade helst harar eller ”ällingar”, som änderna kallas i våra trakter. Här nedan ett motiv med vinterharar till vänster målat av Börje 1983 och tydligt inspirerat av Bruno Liljefors´ liknande motiv med endast en hare, som ses till höger.

 

Top