Någonstans eller varsomhelst – det är alltid Verum för mig
VERUM. I boken The Road to Somewhere: The Populist Revolt and the Future of Politics skiljer den brittiske författaren och journalisten David Goodhart mellan anywheres och somewheres –människor som hör hemma antingen varsomhelst eller någonstans.
Bildkomposition av området vid bron över Vieån i Verum omkring 1960.
Jag ska här ta upp denna tråd mot bakgrunden att jag brukar påstå att det går att ta bort Mats Pettersson från Verum, men att det aldrig går att ta bort Verum ur Mats Pettersson.
Jag har ofta beundrat ett uttalande av författaren Stig Claesson eller ”Slas” som han oftast kallades. Han var egentligen en söderkis med djupa rötter i Stockholm. Men han var också en resenär som kunde återge intryck från främmande länder och metropoler. Dessutom hade han en stor vurm för den svenska landsbygden. Han lär en gång ha sagt: "Jag reser gärna vart som helst i världen bara jag kan se Riddarfjärden."
För egen del vill jag säga: ”Med stor behållning besöker jag gärna främmande länder och exotiska platser, men bara om jag i mitt inre kan skåda bron i Verum och den vackra utsikten över ån mot kyrkan.”
Utsikten mot Kyrkan från Verumsbron och mitt föräldrahem
Krönikören Lotta Levay har i syfte att nyansera diskussionen erinrat om att ”kosmopoliter också är människor”. Hon skriver: Aktuell forskning om kosmopolitisk livsföring ger vissa ledtrådar. Den påminner om att kosmopoliter också är människor, det vill säga varelser med behov av tillhörighet och hemkänsla. Men de kan känna sig hemma på andra platser, såsom flygplatser och hotell-lounger och andra neutrala, vagt västerländskt präglade platser runt om i världen där resenärer kan pusta ut.
Organisationsforskaren Sara Louise Muhr har berättat om att en internationell konsult använde sådana platser för att: … bibehålla en personlig självkänsla mitt i sin gränsöverskridande, kulturellt växlande tillvaro.
Här besöker jag H. C. Andersen och hans ”grimme ælling” i Central Park, New York våren 2016....
och gör en besiktning av evighetsprojektet och världsarvet Sagrada Familia i Barcelona sommaren 2008.
I tidskriften Liberal debatt skriver politikern Christer Nylander som är född 1968 i Norra Åsum utanför Kristianstad och härstammar från en familj av pappersbruksarbetare i Strömsnäsbruk. *)
Men samtidigt som uppdelningen i någonstansare och varsomhelstare synliggör något så döljer den kanske också något annat. För tänk om det snarare är så att de allra flesta av oss både gillar att vara hemma och dra nytta av de möjligheter som globalisering och rivna gränser innebär.
Själv tycker jag inte att jag passar in i någon av grupperna. Jag gillar att resa och upptäcka nytt, men jag skulle nog inte trivas med ett liv där jag år efter år for runt mellan olika lyxhotell runt om i världen och bara träffade likasinnade. Jag tillhör då de där ambivalenta, de som ibland känner igen sig hos det ena gänget, ibland hos det andra. Ibland inte i något av dessa läger.
Längre fram i texten skriver Nylander:
På samma sätt kan man tänka sig att de som är djupt rotade på en speciell plats både kan vara toleranta och intoleranta mot de som inte gör som alla andra i byn. Kanske åker de själva rent av på semester eller har släktingar de tycker om att besöka i ett annat land (men de har i så fall säkert en broderad tavla i köket där det står “Borta bra men hemma bäst”)
Och alla vi i mellangruppen, de ambivalenta, kan naturligtvis också delas upp i en gråskala från global till lokal. Några är mer bundna till hemmet än andra, kanske varierar våra preferenser dessutom över tid.
Verums kyrka med den gamla klockstapeln omkring 1900 med bron över Vieån i bakgrunden
*) Christer Nylander var Liberalernas gruppledare från 2016 till 2019. Han kom in i riksdagen första gången som ersättare 2000 och var ordförande i kulturutskottet 2018–2022. Nylander var även ordförande i den kommitté som tog fram Folkpartiets partiprogram ”Frihet i globaliseringens tid”. Han är ordförande för Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet 2023-2025 och är utsedd som särskild utredare i den nya folkbildningsutredningen. Han har lämnat riksdagen och är numera bosatt i Sollentuna utanför Stockholm.