Han var ingen vanlig verumsbonde – Ernst Tydesjö

VERUM. En av de sista dagarna i november nåddes vi av beskedet att lantbrukaren från Tågarp Ernst Tydesjö den 18 november hade avlidit vid en ålder av 92 år. Han hade vid mitten av 1950-talet köpt Aron Anderssons gård i Tågarp (Nr 1:18) och inflyttade dit från Hullingarödstorp i Osby socken. Då Ernst föddes 1923 var föräldrarna bosatta i Stenkeslycke vid Tydingesjön. Ernst Tydesjö och hans sju syskon hade sedan vuxit upp på Nordanå gård i Broby där fadern Oskar Persson var ryktare. Ernst var ogift och åtföljdes vid inflyttningen till Verums socken av sin 70-åriga mor Thilda Amanda.

altaltErnst Tydesjö var en idéburen människa. Det var inte vanligt bland självägande bönder i Verum att på den tiden förespråka giftfri odling och ett vegetariskt levnadssätt, det som nu kallas ekologisk produktion och konsumtion. Ernst Tydesjö var en rättrogen råkostare och han berättade gärna om de läror som spreds av Are Waerland ”den moderna svenska vegetariska hälsorörelsens grundare och store banerförare.”

Visserligen kunde man längs vägen mellan Brogården och Magnarp genom den ymniga förekomsten av svinamållor och andra vanliga ogrässorter lätt avgöra vilka tegar som hörde till hans hemman. Men å andra sidan kunde vi verumsungdomar räkna med att under sommaren få anställning för att med hackor avlägsna allt ”luk” i hans obesprutade morotsrader. På den tiden kunde vi få ihop uppemot 15 kronor om dagen vilket på den tiden räckte till sex biobiljetter eller sex 20-pack med John Silver.

Men det hände också dramatiska saker på den tiden! Jag minns särskilt vid en lunchrast från lukningen hos Ernst. Det var vid 12-tiden tisdagen den 30 juni 1959 som Åke Ernstsson kom från Vittsjö med brandbilen och frågade efter vägen till Nisse Hedlunds där ett blixtnedslag antänt bostadshuset, ett gammalt fint ryggåstorp. Liggande bakom förarhytten på hans röda jeep fick jag genom knackningar på rutan signalera var han skulle vika av för att via Skottet i Magnarp komma till brandplatsen. Den dagen blev det inte mer lukat hos Ernst Tydesjö. Samma dag brann Effie Perssons bostadshus i Bodarp ner till grunden och dit for vi senare samma dag för att bära ut möbler och andra inventarier.

Ernst Tydesjö hade fler strängar på sin lyra, han var också ibland amatörskådespelare och uppträdde som hyllad revyartist i SLU-föreningens uppvisning ”Tänt va´ de´ här” på Vittsjö Hotell i mars 1962. Ett par av hans roller var ”Snoddas” och ”Kommunalarbetare utan svettrem i mössan”. Ernst Tydesjö blev därmed på sätt och vis en fortsättning på den gamla amatörteatertraditionen i Verum som Agnes Brodd-Melander från Jakobstorp i Magnarp hade omhuldat i många år.

alt

Top