Vem var Åke Ernstsson

VITTSJÖ. Åke Ernstsson (1905-1989) var känd både som brandchef och Gåsadammens räddare. Åke var född i Lehult där hans fader hade häståkeri. Tidigt började han som kusk i åkeriet. Redan som 14-åring ingick han i brandkårens styrka och som brandchef hade han detta uppdrag under 28 år och vid hans avgång erhöll han Brandkårens förtjänsttecken i guld.

Åke Ernstsson med högtidshjälm och brandyxa.

Då Åke var 14 år ingick han i brandkårens styrka som vattenkörare. Då tyfonen monterad 1932, ljöd vid brand skyndade Åke med hästar till Bäckabro där vattentunnorna var nerkörda i Vittsjön. Tunnorna kördes med hästarna till brandplatsen där brandmännen fanns på plats med handdriven brandspruta från1912 samt med lastbil ombyggd till brandbil 1932. Ny ”riktig” brandbil inköptes1937 med plats för nio brandmän.

I Åkes blickfång från bostaden fanns Gåadammens träsk, Åke tyckte att detta träsk borde förskönas och bildade ”Gåsadammens vänner”. Åke försökte få kommunen intresserad men fick inget bifall. Dock lovade kommunens styresmän att tillskjuta lika mycket som en insamling kunde ge. Rundvandringen hos intresserade gav en liten slant och det blev 7 000 kronor.

Växterna skymmer vildgässen i dag.

Nuvarande Gåsadammen började ta form från att tidigare varit avskrädesplats, soptipp och mottagare från toalett. Med en caterpillare muddrades botten från all sly och dynglager. Åke var ledare för arbetet och nu hade kommunen fått upp ögonen att det kunde bli en sevärdhet för Vittsjö med en idyllisk Gåsadamm med Gåsön. Kommunen ställde viss manuell arbetskraft till Åkes förfogande.

Det var verkligen liv och rörelse på Gåsadammsparken då Midsommar firades. I dag är Gåsadammen med vildgäss på Gåsön ett idealiskt blickfång för boende och trafikanter.

Vildgässen kom till Gåsön 1965 och har stannat kvar!

 

Top