HARRY B ”TÄTAST” I VITTSJÖ KOMMUN VITTSJÖ.

 

VITTSJÖ. Namnet Harry B Jönsson är säkert bekant för den äldre generationen men tämligen obekant för de yngre årgångarna. Harry B var mer känd som skomakare Harry och levde mellan åren 1905- 1987. Omdömet om honom är att han inte var snål med väldigt sparsam och det visade sig vid hans bortgång då det fanns en förmögenhet på 9,5 miljoner kronor.

BILD: Harry B Jönsson utanför vallokalen i Vittsjö i slutet på 1970-talet

Harry B Jönsons fader var skomakare och där gick Harry B i lära. Det var ytterst sparsamt i hemmet där en glödlampa på vardera 15 watt var enda ljuskällan i ett par rum. Snart lämnade Harry B sitt skrå som skomakare och blev i stället skohandlare. Det var inte stort påslag han gjorde på sina skovaror som han sålde. Detta spred sig och kunder kom långväga ifrån för att handla skor av Harry B. Omkring 1955 avyttrade han sin butik och ägnade sig på heltid åt sin mer lönsamma hobby.

Redan som tonåring köpte han sina första aktier. Summa för detta inköp ville Harry B inte berätta om mer än att det rörde sig om ett par hundra kronor! Harry B var flitig besökare på bolagsstämmor där han hade aktieinnehav. Då var det tågtransporter som gällde. Detta var den enda kommunikation som Harry B utnyttjade. Han var inte ägare till en cykel! En tid var han det störste enskilda aktieägaren i Sydkraft. Harry B hade ett otroligt minne då det gällde aktier och aktietransaktioner.
Harry B var medlem i Folkpartiet och han var den allra siste som i slutet av 1970-talet stod utanför vallokalen och delade ut valsedlar. Han följde noga med sammanräkningen av valsedlar på länsstyrelsen. Vid en sammanräkning visade det sig att länsstyrelsen har begått ett fel och Harry B överklagade räkningen. Harry B hade rätt och fick åter ta plats i kommunalfullmäktige.
Harry B var också trogen besökare vid järnvägsstationen. Han och ett par andra äldre och kända profiler kom varje kväll för att se ”sista tåget” rulla ut för vidare färd. Han var också kassör inom hemvärnsområdet under 43 år.
Vid Harry B:s bortgång fick nära släktingar ärva men inte hela kvarlåtenskapen. Harry B var med stor sannolikhet den mest förmögne person på sin tid i Vittsjö kommun. Han testamenterade en del till olika föreningar och en del av hans efterlämnade förmögenhet blev så småningom en fond; Harry B Jönssons minnesfond. Denna fond uppgick senare till Stiftelsen Vittsjö fonden. Räntan och avkastningen från dessa två fonder har årligen delats ut flera tusen kronor till föreningar och sammanslutningar.

Top