EN SPÄNNANDE SKILDRING AV MEDMÄNSKLIGHET FRÅN KRIGET.

VITTSJÖ. SPF Vittsjö har haft sitt marsmöte i Blå Salen, Vittsjö. Där fick vi, kändes det som, ett återbesök från kriget. I minnet alltså och med hjälp av bilder och musik frammanade av Jan-Olof Nilsson från Falkenberg. Författaren som ägnat hela sitt liv åt att beskriva det andra världskriget. Mest är det luftkriget han skildrar. Han presterade en otroligt spännande sammanfattning ur sin bok ”Anrop Red Dog”.

 

 

 

 

Vi fick oss även till del några fredligare minnesväckare. De flesta av oss minns mycket väl ransoneringarna vid tiden då Europa stod i brand. Inte minst kaffesurrogaten som innehöll allt utom kaffe. För min egen del sträcker sig den här perioden med kriget från då jag var åtta år till fjorton när freden kom. Det jag minns mest är hur Ulla Billquist sjöng schlagern ”MIN SOLDAT” med texten ”Hans skor är för stora och hans mössa för trång, hans byxor för smala och hans rock är för lång”. Ja, allvarligare var nog inte kriget för de flesta av oss i ”landet som inte var med i kriget”.

Under kriget kraschade eller nödlandade cirka 300 utländska stridsflygplan i vårt land. Cirka 1200 amerikanska flygare räddades i Sverige under andra världskriget. Jan-Olof presterade en mycket genomarbetad och spännande skildring av hur en av dessa amerikanska besättningar på ett bombflygplan, efter att det träffats av tyskt artilleri över Hamburg, lyckades ta sig norrut för att nödlanda. De mycket unga männen – närmast ynglingar - kunde inte namnet på Sverige men visste mycket väl att man kan landa någonstans norrut just i ”landet som inte var med i kriget”. Där kunde man komma undan och rädda livhanken. Besättningen om tio man överlevde alla. Jan- Olof beskriver och åskådliggör på ett fängslande sätt hur den här besättningen och alla andra amerikanska flygare togs om hand i vårt land för att efter kriget kunna återvända hem med eller utan de flygplan de kommit med. Det är en god skildring av hur vi alla kan prestera ett medmänskligt beteende i svåra situationer. Jan-Olof har under sin forskning kommit att bli nära vän med många av de män han skildrat.  Jan-Olofs bok bygger på otaliga intervjuer och en noggrann forskning på bägge sidorna av Atlanten.

Vill man veta mer om det Jan-Olof Nilsson skrivit kan man ”googla” på hans namn. Det finns mycket att läsa där. En del bilder vid den här artikeln har hämtats från nätet.

Top