”NORDKVESTA TELLA” I HÄSTHULT

 

HÄSTHULT. Ute i de djupa och mörka skogarna har det bott människor sedan nära nog urminnes tider. I Hästhults Mark fanns bland annat Nordkvist torp där nu endast ruinerna finns kvar efter bebyggelsen. Där bodde ”Nordkvesta Tella”(Tilda) till sin bortgång 1941 (1861- 1941).

Tilda Nordkvist som i dagligt tal kallades Nordkvesta Tella!

I sin ungdom lär hon ha varit piga i Hålegården, Vittsjö och efter giftermål med Per Nordkvist (1849- 1923) flyttade hon till Hästhult, till ett torp beläget omkring en kilometer SO Bokholmen.

Det lilla lantbruket hade endast en ko och vid plöjning och annan bearbetning av de små åkerlapparna fick Tilda vara dragare bredvid kon! Tilda och Per delade på sig och Per flyttade till Tidemanstorp. Paret fick två barn, Malin som var gift med Erik Svensson (Magnis Erik) och Gottfrid som troligen emigrerade till Amerika.
Där ute i skogen kunde Tilda förnöja sig med att spela upp melodier på sin resegrammofon. Glädjen och skrattet stod högt när Tilda fick besök och spelade på sin vevgrammofon. Det hade nog varit en upplevelse att både se och höra sången och musiken från skogen.
Varje vecka tog hon sig den dryga kilometern till byn i Hästhult, på en upptrampad stig för att inhandla av den då ambulerande brödbilen. Som regel veckohandlade hon! Det blev också en social samling då byns kvinnor kunder ventilera de senaste händelserna och kanske blev det kaffe med påtår?

Top