Att gå på ”bian” ca år 1956

VITTSJÖ. Vittsjö biograf var en lång grå byggnad som låg i norr/söder-riktning strax söder om Vittsjö Hotell & Gästgivargård och ca 20-25 meter in från väg 117.

I maskinrummet på andra våningen mot hotellet till, skötte ”Kalle sme” Karl Johnsson filmprojektorn å det bästa. Någon gång hände det att han som vi sa ”glömde kolen”, så att vi fick hojta för att få bilden tillbaka. Vi såg också ofta Kalle komma från/till stationen ledande sin cykel och hållande den stora filmrullelådan på pakethållaren.

Biografvaktmästare var Bertil Holm som tog emot biljetterna och som med sin ficklampa visade sena biobesökare till rätt sittplats. Han signalerade även medelst en strömbrytare upp till Kalle när det var dags att starta. I biljettluckan satt under flera års tid Anna Ottosson och om jag minns rätt, såg hon även till att vi kunde inhandla bio-godis. Under vinterhalvåret gavs som regel tre föreställningar i veckan, en på onsdagskvällen och två söndagskvällen. En trogen biobesökare var bl.a vår JUF-stugevaktmästare Axel Pålsson som jag vill minnas betalade med ”två kronor vitpeng”.

Efter ”bian” blev det ofta en stunds eftersnack och en eller två varmkorvar hos Valdemar Larsson, som hade sin korv/glasskiosk mitt emot nuvarande Vittsjö-hallen.

Top