Öster om Kraxasjön

 

EMMALJUNGA. Öster om Kraxasjön ligger en liten ort som heter Emmaljunga, inte att förväxla med Emmaboda som ligger i Småland. Det vet nog de flesta, men att Kraxasjön har haft lite av en riksangelägenhet innan 26 februari 1658, vet kanske bara ett fåtal. Då slöts nämligen freden i Roskilde mellan Danmark och Sverige och den dåvarande tullstationen på Tullön i Kraxasjön upphörde.

Med lite uppmärksamhet och fantasi kan man ana var den låg på ön.

Emmaljunga behöver man ingen fantasi för att upptäcka, fast storhetstiderna har växlat. Orten har en lång och ärorik historia så när tre generationer Håkansson, alla riksdagsmän under 1809-1925, gjorde Emmaljunga känt var detta bara en del av ortens historia.

Det fanns också en tid när engelsmän köpte tallar här. Emmaljungas skogar var allmänt kända för att ha raka och kraftfulla sådana, lämpliga till skeppsmaster. Den siste av Håkansönerna fick uppleva torvindustrins uppgång och delvisa fall, en industri som dock fortfarande lever.
I och med torvindustrins uppgång lyckades Håkansson få både gods och persontrafik via Statens Järnvägar till Emmaljunga Central som den skämtsamt kallades. En liten hållplats knappt en kilometer söderut fick heta Södra.
I nuet finns det fortfarande kraftfull industri här med Emmaljunga barnvagnsfabrik i täten (en av de stora i Europa), så storhetstiden lever kvar. Hur länge vet ingen, inte ens politikerna som har lyckats mer än halvera kommunikationerna hit, så trots en fantastisk natur lever orten en sorts konstgjord andning.

Top