FILM OM KULLA GULLA SPELADES IN I MÅNSATORP


MÅNSATORP. Faktiskt har det varit en filmstudio i skogen vid Månsatorp, Vittsjö. Inte detta sekel men förra seklet. Då kom ett helt filmteam för att spela in de sista sekvenserna av filmen om ”Kulla Gulla” Filmen sändes i teve i början av år1986 och sändes i elva avsnitt. Kulla Gulla gestaltades av Lisa Jarenskog från Göteborg.


Kulla Gulla och Johannis i släden i vintrigt Månsatorp.

Avsikten var att de flesta avsnitten skulle spelas i på Björnstorp Svenstorps godsförvaltning men avsaknaden av snö i denna södra landsdel var orsaken till flyttningen. Kulla Gulla var inte ensam om inspelningen. Utöver 20 medverkande aktörer fanns givetvis även Johannis som gestaltades av Martin Valind från Limhamn.

Kulla Gulla och Johannis skulle komma åkande på en släde på en snöig skogsväg och snö fanns på Månsatorp. Någon släde fanns inte att uppbringa på godsförvaltningen i Björnstorp. Men, i gömmorna i Månsatorp lyckades dåvarande arrendatorn Jan Svensson skaka fram ett lämpligt fordon på medar! Så var detta problem löst.

Men, en oxe skulle dra släden i den villande skogen. Någon sådan fanns inte i Månsatorp. Den fick hämtas från en lantbrukare vid Simrishamn och transporteras till Månsatorp. Transporten skedde med lämpligt fordon. Efter en stund av travande i snårig skog med bastanta oxen Dragos var det snart dags för filmningen.

Den sekvens som spelades in i Månsatorp härrörde sig från omkring 1910. Då skulle hemhjälpen Kulla Gulla följa med Johannis till skogen för att hjälpa Johannis fader vid skogskörslor.

Den pratglada Kulla Gulla berättade under en paus under inspelningen att hon hade minsann spelat tillsammans med både Jan Malmsjö och Monica Zetterlund! Så det så! Jan Malmsjö är patron i filmen medan Monica Zetterlund är hembiträde.

Johannis hade vissa besvär att ta sig fram på det hala underlaget med sina tidsenliga träskor. Kulla Gulla skuttade obehindrat omkring och och ”höll låda” för alla som ville lyssna.
Det var tämligen stränga restriktioner vid skrivarens besök i Månsatorp. Inte några bilder under inspelningen. Det svaga knäppet från kameran kunde störa. Bild endast på Kulla Gulla och Johannis i släden. Andra bilder kunde ta nyheten från filmen i teve!

En del såg kanske filmen men det är kanske ännu fler ungdomar som med spännings läste böckerna.

Top