”GAMMALDT BONDBÖLLOP ” I EMMALJUNGA

 

EMMALJUNGA. Förr i tiden var det inte så svårt att på egen hand ordna med en fest då människor gav sig tid. Det behövdes ett par idealister med god fantasi och handlingsförmåga. I dag talas det om räddning mun till mun! Samma talesätt gällde förr i tiden då nyheter förmedlades mun till mun. Då fanns varken telefon,TV eller mail som form av meddelanden.

 Deltagarna i gammaldt bondbröllop samlade utanför Folkets hus i Emmaljunga 1929.

Så var det sannolikt i Emmaljunga 1929. Folkets hus fanns sen 1926 och var dåtidens samlingsplats. Där ordnades olika sammankomster och träffar då medlemmarna i förening kallades till träff brevledes eller efter uppgjort program. Kanske var inte detta tillfyllest för de som inte var föreningsanslutna. Då hade människor tid att oförberedda komma till varandra för en stunds samtal, kanske över en kopp kaffe? Kanske föddes då tanken på en större bygemenskap, en grannträff? 

Hur det var med detta år 1929 är mest höjt i dunkel. Någon eller några inbjöd till ”Gammaldt bondbröllop” i Emmaljunga Folkets hus. Inbjudan, mun till mun hörsammades av drygt 60 personer som var bosatta i Emmaljunga. Kravet var att alla skulle vara klädda i gammal dress. Dit kom männen med hög hatt eller plommonstop, kvinnorna kom i långa svarta klänningar med ett huckle eller schalett på huvudet. Ungdomarna var också högtidsklädda, flickorna med liknande hembygdsdräkt och gossarna med knästrumpor och knäbyxor. En av deltagarna i ”fästen” kom ridande på en vit häst.

I dagens läge är identifieringen ganska svår. Några äldre personer tycker sig kunna känna igen Nelly eller Sandra Johansson, gift med Viktor Eliasson (En av dem mor till Ture Johansson). På bilden kan även kommunalmannen Johannes Jönsson (Mariero) iakttagas. En kvinna mitt på bilden med någon form av krona kan vara Nancy Ekberg.

Arrangören av ”fästen” Gammaldt bondbröllop var så förutseende att fotografen Oskar Träff i Markaryd anlitades som förevigade samlingen. Du har kanske fler uppgifter eller kan identifiera personer kan höra av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Top