Agda var lärare i Hårsjö och Vittsjö under 40 år

VITTSJÖ. ”Här kommer jag inte att bli långvarig”, sade nyutexaminerade folkskolläraren Agda Svensson, f Eriksson år 1924. Hon passerade stora mossar då hon cyklade till Hårsjö. Hon var van vid stora bokskogar i Vanås. I Hårsjö nu nerlagda skola stannade Agda dock kvar till 1941 då hon erhöll tjänst i Vittsjö centralskola. (Se gärna tidigare artikel Arvid Svensson…)

Agda Svensson som var lärare i Hårsjö och Vittsjö 

Valet att bli folkskollärare var inte helt klart för Agda. Närmast låg yrket som arkitekt men Agda blev avrådd av sin fader: ”Det är inget som ett fruntimmer kan försörja sig på”. Tanken på gymnastiklärare föll och Agda sökte in på seminariet i Landskrona 1921. Efter fyra års studier blev hon utexaminerad som folkskollärare 1924 och sökte omgående tjänsten i Hårsjö och fick tjänsten först som vikarie sen med fast anställning 1925. Skolsalens utrustning: en jordglob, en elektricitetsmaskin, spritkök och några magneter. Dessutom fanns ett antal kartor och planscher. Agda skulle städa skolsalen samt elda i den höga kaminen. Detta ingick i anställningsvillkoren med en månadslön på 180 kronor. Agda hade ansvaret för två examen. Småskolan började i april månad med sommarlov och examen i oktober månad. Då började folkskolan med examen i april månad. Läsåret omfattade 39 veckor.

I Hårsjö skola var Agda lärare 1925- 1941

Disciplinen var stenhård. Det räckte att Agda sa till en gång och detta förstod eleverna ganska snart! En elev kallade henne för Agda. Eleven blev tillrättavisad och fick besked att eleven skulle kalla henne för fru Svensson. Eleven svarade: Heter du dä då? I Hårsjö förstod befolkningen ganska snart att det gällde att stå på god fot med lärarinnan! Agda bjöds in till alla gillen om det var någon bemärkelsedag, Agda hade humor och detta höjde stämningen.

Agda blev uppvaktad vid skolträff 1989.

Agda deltog i skolträff i Hårsjö skola 1989 Agda var då 87 år och den äldsta deltagande eleven då 78 år!
Agda var intresserad av hembygden och blev ledamot i hembygdsnämnden 1954. Hon var även intresserad av torpstugan i Tidemanstorp och deltog i hembygdsföreningens aktiviteter. Den gamla tanken på arkitekt odlades vidare då Agda målade flera tavlor och det blev högt bud på hennes över tio konstverk vid syföreningens auktion i Hårsjö skola. Som regel kostade hennes konstverk vardera över 1 000 kronor.

Ett av Agdas konstverk med motiv från Pilvägen

Agda stannade kvar i Vittsjö skola till 1965, 40 år som lärare i samma församling. Skrivaren av dessa minnesanteckningar var personligen bekant med Agda och många humoristiska minnen finns. Vi fick dessutom ett konstverk av Agda. Min hustru och jag var inbjudna till högtid då Agda och Arvid firade guldbröllop. Agda höll tal till Arvid då hon bland annat yttrade. ”Att vara gift i 50 år är inte så märkligt, men med samma karl”! Som lärare var Agda sträng och fordrande men i sällskapslivet var Agda humoristisk med många trevliga kommentarer.

 

Top