INGALILL BERÄTTADE OM TURISMEN FÖRR I TIDEN

VITTSJÖ. Kyrkoårets och årets sista kyrklunch i församlingshemmet samlade mer än fulltalig publik. Extra stolar fick flyttas in för att de 70 besökarna skulle få sittplats för att lyssna till Ingalill Rydeström som delgav ”Glimtar från Vittsjöturismen”.

En av Ingalills supportar var dottern Ingrid som fanns med som onödigt moraliskt stöd!
Efter unison psalm var det Bertil Lundstedt som framträdde som sångsolist till eget gitarrackompanjemang innan det bildades kö vid matbordet där det bjöds på ”hönsasoppa”, kaffe och kaka.

Ingalill Rydeström från början en jänta från Landskrona men Vittsjöbo sedan ungdomen berättade om sina upplevelser från öde landskap till idylliska Vittsjö redan för 70 år sedan. Hon berättade om den stora samling av turister som kom till Vittsjö järnvägsstation där pensionatens vaktmästare mötte upp med sina ofta tunglastade cyklar.
Det var ännu större folksamling vid järnvägsområdet då de flesta turisterna skulle resa hem med ”sista tåg”.
Hon berättade om turismen och de 15 pensionaten där det fanns turister ”över allt”. Som ägare till Vittsjö Hotell & Gästgivaregård var det lite problematiskt att ordna större födelsegille för 80 gäster då ransoneringskorten angav lämplig mängd föda men det löste sig så att alla gästerna blev undfägnade med tillräckligt med mat. Stundtals fanns det så många turister att hotellens och pensionatens sängar inte räckte till utan sängplatser fick hyras in ute i byn. Många av gästande turister bokade in julhelgen ett år i förväg för att få plats.
Det var roligt nästan jämnt, berättade Ingalill och fortfarande har kontakter efter 70 års vänskap. Tjänstgörande Calle Präst överlämnade blomster till de medverkande.

Bertil Lundstedt som solist vid kyrklunchen i Vittsjö.

Top