MUSIKALISK MIDSOMMAR

VITTSJÖ KYRKA. Midsommargudstjänsten i Vittsjö kyrka på Midsommarafton en helt lekmannaledd gudstjänst med nästan uteslutande lokala förmågor som framförde ett varierat och vackert program med början klockan 22. Musikerna intågade samt uttågade spelande under procession och på kyrkbacken bjöds chokladdoppade jordgubbar.

De medverkande samlade under triumfbågen för mottagande av blomster.

Konferencier var Ingegerd Nilsson och musikerna spelade i ingångsprocession Den blomstertid med nyckelharpa, fiol och dragspel. Sångsolist vid flera tillfällen var Marie Bengtsson samt tillsamman med Malin Bengtsson vid ett tillfälle.

Curt Nilsson var organist under de unisona psalmerna, bland annat Nu är det härligt att leva. Inger Bergwall läste några dikter, bland annat av Dan Andersson och Marie Bengtsson sjöng Duvemåla hage innan det blev musikstycken med fiol och nyckelharpa.
Kvällens andakt hölls av Karl- Eve Lunnergård som anknöt till midsommar som kan liknas vid ljusdagen som har en symbol med Juldagen. Efter gemensam Fader Vår sjöng Malin och Marie den danska Velsignelsen. Linnea Hedström var också solist i Barfotavisan till ackompanjemang med gitarr.
Vid utgångsprocessionen spelades Kullerullavisan och ute på kyrkbacken sjöngs unisont Härlig är jorden innan det var utspisning av chokladdoppade färska jordgubbar.

 

Den musikaliska kvartetten. F v Malin Bengtsson, Linnea Hedström, Marie Bengtsson och Boel Bengtsson.


1965
Jämförelse kan göras med midsommarfirandet 1965. Då började firandet av midsommar vid Gåsadammen klockan 15. Två folkdanslag uppträdde, från Sverige och Tyskland. Lekarna runt stången fortsatte för äldre och yngre. Klockan 19 var det samling vid estraden för solosång och föredrag. De båda folkdanslagen fortsatte uppvisning klockan 20.30 till klockan 21.30 då det åter blev folklekar kring stången. Alla samlades sedan till kyrkan där Sture Hallonsten höll midnattsgudstjänst klockan 23.30. Detta var alltså årets ljusaste och längsta dag! Då gav sig människor tid till de lokala arrangemangen!

Top