HUSFÖRHÖR I EMMALJUNGA

 

EMMALJUNGA. Kanske var det medvetet eller omedvetet att hembygdsföreningens sånggrupp inledde med: Sanningens minut, då höstens första husförhör hölls. Hembygdsstugan i Emmaljunga var samlingsplats för drygt 50 besökare vid husförhöret som leddes av Calle Präst.

Husförhörsfika i hembygdsstugan.

Sammankomsten inleddes med en psalmsång i arrangemang av Calle Präst innan hembygdssångarna tog ton ett trappsteg ner. Ytterligare ett par sånger framfördes med välljudande sång och musik. Calle Präst tog hand om det ganska lindriga förhöret med utgångsläge från en psalm och de fyra sädesslagen. Naturligtvis kryddades samlingen lite extra med ”prästerliga” historier.

Den musikaliska gruppen fortsatte efter förhöret innan det var dags för husförhörsfika i det gamla köket som moderniserats för att uppfylla dagens krav. Tolkning av korta citat skulle ge en sång som svar, nog så knepigt i vissa fall! Den gemytliga sammankomsten avslutades med Så går en dag…

Husförhör med förhör i innanläsning och bibelkunskap infördes och lagstadgades 1686 men upphörde som ett tvång i slutet av 1800-talet. Under husförhörens tid myntades uttrycket: På sommaren är det åska och på vintern husförhör! Wittsjö hembygdsföreningen införde gemytligare husförhör 1989.



Top