HUSFÖRHÖR I VERUM EFTER MER ÄN 100 ÅR

VERUM. För första gången på över 100 år hölls det husförhör i Verum församlingshem. Calle Präst är ständig husförhörsledaren i pastoratet och denna kväll höll han sig till bland annat ”bortglömda” psalmer. Verumskören sjöng och klockareparet Anna- Karin och Curt Nilsson var kvällens värdpar.

 

Den något decimerade Verumskören som deltog i husförhöret med flera visor.
Husförhören påbjöds 1686 för att boende i varje rote skulle förhöras av prästen i fråga om bibelkunskap och innanläsning. Det var också en form av mantalsskrivning på vissa platser i samband med husförhöret. Det var inte särdeles populärt med husförhör där prästen rannsakade sin församlingsbor. Uttrycket myntades: På sommaren är det åska och på vintern är det husförhör!

Husförhöret i Verum var dock enklare och mer gemytligt än forna dagars vånda inför prästens frågor. Med Curt Nilsson vid pianot inledde Verumskören med ”Pärleporten” samt om ”solsken och värme”. Calle Präst gav inledningsvis en historisk bakgrund till förhören.

Kvällens tema var psalmer som kallades bortglömda då de inte finns med i dagens psalmbok. Bland annat delgavs att Andes Frostensson hade skrivit 150 psalmer i nuvarande psalmbok. En av dessa psalmer sjöngs vers för vers med förtydligande och information om varje vers. Vid något tillfälle sökte Calle Präst efter ord och en besökare gav snabbt det rätta lösenordet!

Symboliskt sjöng Verumskören: Sanningens minut, samt ett par andra visor. Ett par manliga medlemmar ur kören framförde, om inte sanningens minut, men något liknande!

Vid fikadags var det klockareparet som bjöd till bords med väl tilltaget för den lekamliga undfägnaden. Calle Präst hade som vanligt några finurliga frågor att frivilligt besvara. Bäst lyckades den som hade sex rätt av åtta möjliga. Calle delade ut blomster till kvällens värdinna och Curt Nilson var frikostig med kolaklubbor och pralinaskar. Kvällen avslutades med aftonbön.Någa av besökarna vid husförhöret har just besökt fikabordet.Top