Lördagskåseri...

På våran gård.
På våran gård fick vi gratis elektricitet i slutet av 40 talet. Gården som vi ägde var definitiv inte stor, men genom våra föräldrars klokhet och sparsamhet blev vi både välklädda och friska.

Genom vår skog gick en å, kallad ”Lurketorpsån”, den letade sig ner mot Örekilsälven och Munkedal, den hade även flöde genom två granngårdar.

En å som var mycket fiskrik, min bror Åke och jag metade där så ofta vi bara kunde. Vi kunde få i stort sett alla arter som då fanns i våra insjöar. Ett ganska stort vattenfall gjorde att fisken inte kunde komma vidare till ”våra” sjöar, bland annat ”Svarttjärn och ”Trestickan".

Trots lite gångavstånd, använde familjen ibland fallet som dusch. Den hade en mycket stark avkylningsförmåga, som kom väl till pass i skördetider.

Men duschen försvann, då fabrikör Mossberg i närheten erbjöd sig bygga en turbin i fallet för att kunna utvinna el. Avtalet blev, att de tre gårdar som ån rann igenom skulle få gratis ström på obestämd tid, om han fick bygga ut fallet.

Klart var, att vi fick skaffa stolpar och allt annat som behövdes, en ganska stor utgift, men något som ändå gav gårdarna stora fördelar.
När det hela togs ur bruk såldes koppartråden och inbringade rejäla pengar, detta på grund av värdestegring.

Top