Lördagskåseri...

Som en liten uppföljning till Tidblad o Blombergs utmärkta reportage den 24/11

Kvinnlig medborgarskola.
För snart hundra år sedan ,annandag påsk 1925 startade fem viljestarka kvinnor en kvinnlig medborgarskola i Fogelstad.

Invigningsdagen den 25 mars 1925

Kvinnliga Medborgarskolan på Fogelstad

Många kunniga och kloka kvinnor kände sig överkörda av männen som på den tiden var totalt dominerande. Kvinnorna som var pionjärer inom sina yrkesområden hette Honiore Hermelin, Ada Nilsson , Elin Wägner,Kerstin Hesselgren och Elisabeth Tamm.

rektor Hermelin i biblioteket på Fogelstad 

Ada Nilsson var utbildad läkare, en mycket skicklig sådan men fick knappt godkänt , högre betyg hade varit genant för män med liknande utbildning. På den tiden fick aldrig en kvinna högre betyg i samma ämne jämfört med en man. Ytterligare en stor orättvisa var att efter studentexamen fick inte de kvinnliga bära mössan på sig ute!!!!


Ada Nilsson i läkarrock

Fogelstaskolans elever fick lära sig sånt som vi idag tar för givet. Skolan, vars idéer än idag är revolutionerande är knappt nämnda i historieböckerna. 1919 fick äntligen kvinnorna rösträtt och kunde för första gången utnyttja den vid valet till andra kammaren 1921 till männens illa dolda missnöje.

Män i alla åldrar låt oss stå enade i en honnör för våra kvinnor, som än idag delvis får stå tillbaka inför vår manliga egoism

Top