Lördagskåseri...

Torrdass?!
Det kan tyckas som en skitsak att skriva om torrdass även förkortade till "toor”men när jag tänker på mina upplevelser på landet som barn och senare i livet så blir skillnaden jättestor.

I slutet av trettiotalet fick jag klara mina toabesök med hjälp av tidningspapper och ofta stod det Älvsborgsläns annonsblad i rumpan, toapapper som nu fanns ju inte.

Elfsborgs läns annonsblad

För cirka femtio år sedan åkte jag med familjen till Italien och då gjorde vi en utflykt, en dagstur Neapel- Maria Grandes hamn på Capri, båten var liten men vågorna desto högre.

Utanför Capri

En del blev både magsjuka och sjösjuka, toorna var i underkant, alla som behövde fick ett dasspapper på cirka en kvadratdecimeter av "toavakten”. Toan var i stort sett bara ett hål i golvet allt gick direkt ut i havet. Jag kan skryta med att jag skitit i Medelhavet, bokstavligt talat.

Under sextiotalet åkte vi till Värmland och bodde i en stuga utanför Ekshärad, en skön stuga med utsikt över Klarälven.

Minnena blev många men att en toa kunde ge oss så många kan verka underligt, men det fanns ingen toa i huset utan vi fick gå till ett uthus och kliva upp för en trappa i två våningar. Där fanns toan. Om vi lyfte på locket hisnade man för långt under flöt älven med timmer.

"Vattentoalett" över älven, självspolande!

Vi var oroliga för barnen men de tyckte bara det var spännande. De tävlade med varandra om vem som kunde pricka timmerstockar flest gånger.

Då jag jobbade på Lindholmens varv fanns det ett varv som var omodernt och där fanns toor där allt i gick ut i hamnbassängen. Dessa toor var väldigt rikt frekventerade då en del arbetare pilkade i hålen, så på rasterna fick många knipa.

Lindholmens varv

 

 

 

Top