Lördagskåseri...

Musiker i mitt minne.
Lördagen den 12/1 lyssnade vi till en helt fantastik musikkväll i Verum Kyrka med tre gudabenådade artister. Däribland trumpetaren Magnus Johansson som jag anser vara en av de stora på detta instrument.

Magnus spelar "Kaljinka - Russian folk song" efter önskemål från Ingvar Larsson.
Foto Claes Brauer

Han fick önskemål om att spela "Russian folk song” precis som Arne Lamberth hade gjort en gång i kyrkan på 70-talet. Vi fick inte hela, men som den gentleman Magnus är, fick vi höra en del och nostalgin blev hundra procent. 

Kaljinka, en av de absolut mest kända ryska melodierna/sångerna.

1966 flyttade vår familj till Mölnlycke. Vi blev ganska snart bekanta med en “nästgranne” Signar Rosèn med familj. Han var rörläggare men hade en musikalisk ådra som gick utanpå det mesta. Oförglömliga midsommaraftnar ihop med hans fiol och hans sätt att behandla de olika instrumenten som sattes i hans grova arbetarhänder. Jag får fortfarande “ståpäls”när jag minns Signar berätta om Arne Lamberth som en tid varit hans kompis och hur de spelat tillsammans. Både Signar och Arne var från i Mjölbytrakten där Arne föddes 1926.

Arne Lamberth bodde en tid i Danmark, han var även musiklärare i Ängelholm under några år. Tyvärr plågades han av cancer som till slut blev honom övermäktig. Den 20/11 1977 spelade han i Slaka kyrka utanför Linköping, dagen efter dog han endast 51 år ung. Han lämnade en rysning på min rygg efter sig och det samma fick jag uppleva, när Signars död långt senare kom till min vetskap.

 

Top