Lördagskåseri...

Periodaren.
Våren 1966 lämnade jag min familj i Södertälje per tåg till Göteborg, givetvis gratis då jag jobbade på SJ på den tiden. Vi ville flytta och hade fått tips om en villa i Mölnlycke. Med klartecken från min dåvarande fru och full rätt att handla fritt.

Tidstypiskt småhusområde på 60-talet

Jag möttes på stationen av säljarna Veine och Anna Hirvonen som raskt förde mej till deras bostad i utkanten av orten. De var så underbara och huset föll mej i smaken, även priset 70 000 var helt okej. Mäklaren var vidtalad och snabbare affär får man nog leta efter, han fanns i Mölndal och där blev alla papper undertecknade, bara min frus namnteckning fick av naturliga skäl vänta. Efteråt blev jag bjuden på en god middag på Gamle Port, ingenting saknades, så lite glad och uppsluppen i hågen äntrade jag tåget mot Södertälje.

Allt gick snabbt med allt och efter ett par månader bodde vi på vårt lands solsida igen. En sak hade Hirvonens “ glömt”att berätta. Vår närmaste granne var även han finländare och periodare samt även importör av fina smycken. Kalevi, med fru, hade lägenhet i Göteborg och han bodde i stort sett bara i huset när “perioderna” satte in.

Genrebild

Han var till 90% ensam under dessa veckor och konstant mer eller mindre onykter. Till dessa veckor kom han med enorma mängder sprit och mat och varje gång fick jag hjälpa honom som bärare. Utanför huset fanns ett uthus som var fullt utrustat, även med bastu och säng. Till en början tyckte jag synd om honom, men han hade nog dött om jag inte lagat mat åtminstone en gång per dag.

Ingen finländare ska sakna egen bastu...

Min fru var måttligt glad när vi hade badat bastu och var rätt runda under fötterna.

Han hade flott bil och importen hade gjort honom förmögen, men utan sin tålmodiga fru hade säkert affärerna gått i stå. Det var hemskt att se hur en flott affärsman kunde förändras under de två veckorna i fyllan. Samtidigt gick det fort att bli städad igen.

Populära finska Kalevalasmycken

Nån gång fick jag klippa gräset , han satte stort värde på min närhet och var mycket generös. Veckorna gick snabbt men jag väntade verkligen inte efter nästa period.

Top