Lördagskåseri...

Kaffe.
Kaffe har betytt mycket för mej både positivt och negativt. För att ta det lite från början så minns jag att under världskriget hur min mor tyckte illa om cikoria en växt vars rot var kaffesurrogat den tiden.

Endast vid festliga tillfällen togs det “svartköpta” kaffet fram där den för längesedan nedlagda affären hade ett finger med i spelet.

Som stressad lastbilsförare på posten i Göteborg krävde kaffet sitt attribut, med ständigt behov av Novalucol.Senare under många år som lantbrevbärare , (Yrket som försvann) prövade min mage på alla möjliga sätt att framställa både kokt ock bryggat Koffein. Under sådana “bjudningar” kunde jag nog i ett obevakat ögonblick ge krukväxterna intill bordet en del av min beskärda del.

Ibland fick jag stå på knä i något dike och kräkas efter ett sådant besök hos någon välmenade kund.

Det finns väl inte många drycker som varit så besjungna som kaffe och det är även tacksamt att ha till hands vid ett oväntat besök. I Stockholm sa man ofta på fiket –” Får jag en balja blask och en degbit” i Göteborg däremot får jag “kopp och bulle”. Innan fikapausen sa man ofta” ska vi koppa”. I Göteborg kunde man också kalla kaffe för “bönjuice”.

För att sluta med det underbaraste kaffe som jag någonsin druckit det finns på Grillska Huset i Stockholm allra högst upp i Gamla stan.

Top