Lördagskåseri...

Grannsamverkan! 

Grannsamverkan betyder även att grannarna skall bistå och hjälpa varandra! Det hände för 40 år sen att en av dåvarande grannar kom med en stilla önskan: Det var så att dottern i en villa skulle fylla 50 år och hon hade alltid önskat sig en flaggstång på tomten.

Dottermodern förklarade att det var ”bara fyra pinnar” att sticka ner i marken och sätta dit flaggsången. 

Jag förklarade att de där fyra pinnarna måste gjutas fast i ett nergrävt fundament. Dottermodern tycktes förstå. Kan du inte gräva en håla på tomten så att flaggstången fanns på plats vid dotterns födelsedag. Jag slingrade mig så gott det gick och undrade hur hon skulle förklara den hög med sand som jag måste gräva upp. Dottermodern hade svaret tillhands. Jo, dottern hade också önskar sig ett körsbärsträd på tomten. Om dottern var frågande skulle körsbärsträdet grävas ner i sandhögen! Jag tackade för förtroendet men avstod. Efter flera påtryckningar från min familj lovade jag utföra jobbet. Det kallas grannsamverkan!

I mörkret, kväll efter kväll höll jag på med det underjordiska arbetet. Håla skulle grävas och fundament skulle gjutas. Flaggstången hämtades hos en annan granne och på födelsedagen var stången rest mot skyn.

Givetvis blev vi inbjudna på födelsedagsfika. Dottern lovordade och berömmelse haglade över mig. Hur kunde jag göra allt arbete utan hon visste något om detta?
Då vi vandrade hem från kalaset undrar vår dotter hur korkad jag egentligen var? Hon berättade att den dag flaggstången kom placerades den på andra grannens tomt och det var den 50 ådriga dottern som själv kvitterade mottagandet!!!!!!

Ryktet spred sig och då en manlig annan granne skulle fylla år var frågan om jag kunde montera och resa en flaggstång även hos dem? Jag var mycket bestämd och förklarade att sådant arbete åtog jag mig inte. Frun i villan visste om detta och förklarade att de där ”pinnarna” var gjutna i fundament varför det ”bara” var att gräva en håla på födelsedagen. Kvinnan var så vädjande att jag lovade och vi kom överens om dagens skeende. Frun skulle ringa då hon uppvaktade sin make. Jag hade på kvällen buret upp fundament och flaggstång till födelsetomten. Då frun uppvaktade med ett mjukt. paket undrade maken. Kalsonger med svenska flaggan i rö... Vi har väl ingen flaggstång? Då öppnade frun persiennen och där stod jag med flaggstången på axeln. Det tog inte lång stund innan mannen kom ut och jag frågade var flaggstången skulle placeras?

Beskedet kom snabbt: Där! Hålan grävdes ganska snabbt och flaggstången kom på plats. En halv timme efter flaggan hade överlämnats var flaggan hissad på den snabbt resta flaggstången. Båda flaggstängerna finns på plats även i dag! Detta är också grannsamverkan!

 

Top