Lördagskåseri...

Malmöbesöket
Under en storövning på Revingefältet under 1960-talet deltog även en bataljon från I 12. Under uppmarschdagen samlades förbanden i sina utgångsgrupperingar. Närliggande förband blev tidigt klara. Bataljonen från I 12 skulle emellertid cykeltolka från Eksjö så de beräknades inte anlända förrän framåt kvällen. Nu var det ett miserabelt väder med snöblask och leriga vägar så de kom inte fram förrän vid åttatiden på kvällen.

Jag och ett par kamrater hade inkvarterats på Dalby Gästis och hade vid tiotiden gått ner till matsalen för att fika. Vi hade bytt om till civil klädsel. Då stack en uniformsklädd soldat in huvudet tittar sig omkring och frågade oss -”civilister finns de några befäl här”?

Vi såg ingen anledning att ge oss tillkänna så vi sade nej. Då kom det in två till och de slog sig ner vid bordet intill vårt. De berättade att de börjat tolka i Eksjö klockan fem på morgonen och inte kommit fram till Revinge förrän halvåtta på kvällen. När befälet försvunnit från förläggningen hade de bestämt sig för att ta bondpermission och cykla till Malmö för att slå runt. Nu var de kaffesugna och tog paus innan fortsatt färd till syndens näste - Malmö.

 Senare på natten skulle de cykla tillbaka till förläggningen - det var inte revelj förrän klockan sex. Vi bjöd på kaffet.

Top