Lördagskåseri...

Mycket förr och förra veckan 

Arkimedes föddes kanske 287 f Kr i Syrakusa. Han blev allmänt känt genom sina fraser: ”Rubba inte mina cirklar” och ”Heureka” - Jag har funnit det.

Även ännu ett citat från denne kloke man är känt: ”Ge mig en fast punkt och jag ska rubba jorden”. Även ordet ”Mäsdocka” nämndes ofta bland de kloka på den tiden. Men orten Mästocka verkar inte ha något med ovanstående att göra.

Vid en mindre utflykt i goda vänners sällskap hamnade vi på vägen mellan Knäred och Halmstad där vi nådde ”Mästocka ljunghed.

Informationstavla

En hed som som bränns bitvis vart sjunde år för att ge betesdjuren mer att äta. Björsjön, med en utmärkt badplats, finns inom hedområdet och på andra sidan vägen en göl där tranor hördes ”trumpeta”.

Ljungheden

Ljungheden var näst intill i full blomning, en verklig ögonfröjd. En ensam björk kändes nästan malplacerad men prydde sin plats.

En ensam björk

Att ett par timmar få trampa de historiska stigarna där ljungen spred sin väldoft var befriande för både kropp och själ. Ett besök medan ljungen ännu blommar rekommenderas varmt.

 

Top