Lördagskåseri...

Bryta ihop eller bita ihop?
VITTSJÖ/VÄRLDEN. 2020, häftigt år egentligen med lika siffror både här och där! Tyvärr blev det ju ett riktigt eländigt är runt om i världen med denna pandemi och alla insjuknanden och dödsfall som utlöstes av Covid19. Förhoppningsvis har vi alla lärt oss någonting av detta, kanske till och med politikerna har gjort det? Det gäller att vara optimist!

Så här kan det se ut vid en riktig tävling i optimistjolle, så såg det inte ut...

Optimist är även en liten segeljolle som man bör vara riktig optimist för att segla, speciellt om man nu inte behärskar konsten. En gång i tiden var jag medlem i Gävle Konsulentklubb, en kamratförening för resande försäljare. Där anordnades många aktiviteter runt året, bland annat hade vi en julgransplundring som var omåttligt populär, det hände till och med att barn 'lånades in'. Godispåsarna som avslutade festen var helt enorma, en tvåkilos påse med godis, plikskyldigast toppad med en clementin eller äpple. Omåttligt populära var de påsarna, i alla fall för barnen.

Varje höst var det också klubbmästerskap i optimistjolle, få deltagare som alla kunde segla. Jag tänkte att jag kunde i alla fall visa ett visst intresse och åtminstone titta på... Mina seglingskunskaper var noll, den enda gång jag varit ut med en liten segelbåt blev det stilje så vi fick paddla oss tillbaka. Den här höstdagen var det inte precis stiltje! Efter mängder av övertalningar och påtryckningar så ställde jag i alla fall upp, dumdristigt minst sagt. Tävlingen gick av stapeln vid Engesberg strax norr om Gävle där vi kunde få låna optimistjollar av klubben.


Det här hade nog varit lämpligare vågor och väder

Snabbutbildning, vill du åt vänster så vrider du rodret åt höger, kolla seglet varifrån vinden kommer, ju mer spänt segel desto fortare går det. Starten gick och tävlingsinstinkten slog till omedelbart, här skulle det seglas! I början gick det faktiskt ganska bra, i alla fall tills jag glömde det där med vinden och åt vilket håll rodret skulle vridas åt. Det som händer om man gör fel är att båtskrället genast är på väg att slå runt, tack och lov var jag snabb att flytta mig så jag kunde balansera båten, sen var det bara att ösa det vattenfyllda båtskrället tomt. Det är inte lätt när det går en massa vågor och blåser ganska bra.


Förunderligt nog lyckades jag rädda jollen från att slå runt helt, det är nog för att jag är en riktig badkruka! Min båt slog i alla fall inte runt som den här.

Nåväl, nu ska det köras för fullt, jag måste ju ikapp! Jotack, jag kom väl nåt hundratal meter innan jag gjorde samma fadäs igen, vattenfylld jolle, ösa, ösa, ösa och ösa. Första heatet kom jag sist, konstigt va?

I nästa heat upprepades det hela igen, adrenalinfylld och dyblöt åkte jag sedan hem, min seglarutrustning var träningsskor, jeans och ett par tröjor. Jag skulle ju endast vara åskådare jag...men roligt hade jag haft. Veckan efter var däremot inte så rolig, det tog flera dagar innan jag tinade upp och fick normal kroppsvärme, en förkylning avslutade det hela. Efter detta äventyr var min seglarkarriär över, men vilka kan skryta med att de haft en seglarkarriär över huvud taget?

Top