Lördagskåseri...

Paragrafrytteri 

Regementsinstruktionen (Reg I) styrde mycket av de dagliga rutinerna vid P2. Arbetstider, öppethållningstider på olika serviceinrättningar, bevakningsrutiner, klädselbestämmelser m.m. allt var reglerat i detalj och bestämmelserna var heliga.

Den militära hierarkin klarade ofta inte av att göra avsteg ens i solklara fall.

Av Reg I framgick bland annat när det var vinter. Detta hade ingenting med vädret att göra. Vid ett fastställt datum i oktober var det vinter. Vilket datum det var har fallit mig ur minnet efter alla år, men från denna tidpunkt skulle vinterutrustning bäras.

Det var uniformstvång på den tiden och permissionsuniformen bestod av uniform m/39 med långbyxor (av kommisstyg), skjorta perm, slips, lågskor och båtmössa. Den tjocka kommissuniformen kunde vara nog så varm under heta sommardagar men något alternativ med enbart skjorta och slips tilläts inte utomhus.

I god tid innan vintern enligt Reg I anlände hämtades vinterutrustningen ut från förrådet. På fastställd tidpunkt för vinter skulle klädseln vid permission förstärkas med kappa m/39 (av kommisstvyg), yllehalsduk och vintermössa. Vid det här nedan beskrivna tillfället var det en mössa av ”skidmössemodell” med nedfällbara öronklaffar - modellerna varierade något genom åren.

Ett år i början av 50-talet blev det en riktig Brittsommar när det enligt Reg I skulle vara vinter. Befäl på kompanierna försökte få tillstånd att mjuka upp klädselbestämmelserna på grund av den rådande väderleken, dock utan framgång. Stod det i Reg I att det var vinter så var det också vinter.

Vid permissionsuppställningen kontrollerades att alla bar kappa, skidmössa och yllehalsduk. Nästan alla värnpliktiga åkte till hemorten med buss eller tåg som ju utgick från stationen i Hässleholm. Hässleholmarna och övriga resenärer hade självklart sommarklädsel eftersom det var solsken och cirka 25 grader varmt. De häpnade när ungefär 400 värnpliktiga anlände till stationen klädda enligt P2 Regementsinstruktion väl förberedda för vargavinter.

 

Top