Spelmansträff i Vittsjö

VITTSJÖ. I år är det den 23 gången som det är spelmansstämma i Vittsjö. Det var Boel Bengtsson som tillsammans med Gunnar Olofsson Vittsjö startade denna aktivitet för många år tillbaka, för alla som är intresserade av musikens underbara värld. Sen ett antal år tillbaka så är det Boel som dirigerar det hela med hjälp av döttrarna Malin och Marie som är involverade och de tillhör nästa generation. Men dom flesta "spelemännen är ju lite äldre" förstås.

Starten av denna stämma blev med allspel med en "Gånglåt från Skärsjödal, Trolleboschottis, Lycko-Zidens polka, Hambo på logen och Polkan går”. Ett potpurri i glada vänners lag. Det är ju härligt när det kan samla så mycket musicerande människor år efter år, bara det är ju en bedrift som heter duga. Eller är det något annat som drar?

Under timmarna som musicerandet pågick så bildades det små grupper lite varstans. Både fiol, gitarr fanns med inte bara dragspel och spelglädjen kan man inte ta miste på. Alla får plats att spela med, eller att lära sig den melodien.

Här sitter Sig-Britt Thid, Laholm, som blev intresserad av nyckelharpan för några år sedan och så gick hon kurser för att lära sig bygga en nyckelharpa. Så när det var gjort så måste hon lära sig hantera den också och det gör hon bra. Många pinnar är det att hålla reda på. Spelmansstämmor finns förutom i Vittsjö även på andra platser; Lidhult, Degeberga och många flera runt om i landet.

De här glada musikanterna talar om för mig att det är ett trevligt återkommande projekt att få spela tillsammans med andra lika intresserade av musik i all form och berättar för mig att det spelas på gehör, utan noter. Karen Vibe spelar på tvärflöjt, munspel och Lars Carlsson trakterar fiolen. Så den tredje sitter med som gott sällskap.

Uti i hallen har en liten grupp utökats med fiol, och flera knapp dragspelande vänner, damen Inger Johansson både på dragspel men också sång, spelar till vardags i Örkelljunga dragspelsgille. Medan de andra kommer från Hanaskog, Åstorp och Broby. Så visst är det spridda orter, andra kommer från Göteborg,Varberg o Jönköping.

Sist men inte minst även i de små lokalerna på bottenvåningen i Medborgarhuset finns det fullt med utövande spelemän som hanterar handklaver, magdeburgerspel, enradigt knapp eller med tangenter som liknar piano men även instrument som gitarr, munspel, nyckelharpa, fiol eller tvärflöjt. Några musikstycken sjöngs det till och nynnade det till också. Riktigt bra var hela denna eftermiddag som jag fick möjlighet att vara med på. Som vanligt kunde man köpa kaffe med gofika till. Mat till senare på kvällen skulle beställas.

Sammanfattningsvis vill jag bara säga ett hjärtligt rungande tack för en enastående genomförd spelmansstämma. Ett musikprogram genomfört utan papper/ noter men med en livsglädje som smittar av sig och som räcker långt. Många åskådare fanns på plats och all denna sköna musik den var gratis. Tack till alla som var involverade de gjorde ni så bra.

 

Top