Åke Larsson ger snart ut ännu en bok, den sjätte

VITTSJÖ. Som ett led att väcka intresse bland annat för böcker har Vittsjös bibliotikarie Kire Malmberg Sagergrim tagit trevligt initiativ att starta en föreläsningsserie med temat ”Lokala röster” där bygdens kreativa och intressanta människor får träda fram.

Först ut att berätta var Åke Larsson, inbiten motorentusiast med redan fem utgivna böcker i bagaget. Under nästan två timmarna berättade Åke och hans förläggare Leif B Frid bland annat om hur de första böckerna kom till.
Åke har genom åren skrivit noggranna dagböcker, ofta med bilder eller skisser som gett grund för de böcker som nu finns skapade.

Leif berättade att Åke har en otrolig förmåga att ”öppna dörrar” till platser normalt ingen får besöka. Genom denna förmåga har Åke fått möjlighet att i böckerna skildra saker som inte många känner till.
Åke berättade själv om några av dessa intressanta besök han gjort och även om de personliga kontakter med kända personer detta givit honom.

Åke har alltid haft en speciell kärlek för både bil och flygmärket SAAB. Redan 1986 blev han ägare till märkets enda sportbil, en röd SAAB Sonett. I boken han skrivit om bilen beskrivs renoveringen av denna klenod samt om alla resor han gjort med denna. Han berättade om episoder där såväl Björn Ranelid som Peps Persson funnits med i bilen. Vid ett besök med Sonetten i Linköping blev han vän med den förste provflygaren av stridsplanet JAS 39 Gripen. Åke berättar mer om sin vänskap med piloten Stig Holmström i en av böckerna.

En annan bok som Åke är författare till handlar om den på 1930-talet kände racerföraren Rudolf Caracciola. I boken beskrivs hur Rudolf med sin hustru Alice Trobeck ofta besökte Vittsjö och dessutom hade en sommarbostad här. På bland annat Åkes initiativ restes under högtidliga former 2011 vid parkeringen utanför Församlingshemmet i Vittsjö en minnestavla över Rudolf Caracciola.

Åke Larsson är som författare duktig på att uttrycka sig både målande och samtidigt även detaljerat. Som motorintresserad är det lätt att man fastnar och sträckläser hans böcker.
Åke Larsson och förläggaren Leif B Frid berättade som avslutning att en ny bok är på gång. Denna beräknas ha boksläpp under kommande våren.

Det var lätt att notera att det fanns en motorintresserad publik vid föreläsningen. De två timmarna rann mycket snabbt iväg men fortsatte med diskussioner över fika för en del riktigt inbitna motorhistoriker.

Dagen till ära hade Kire bakat goda kakor som fick stor åtgång. Passande nog i form av en bil, kanske en SAAB?

Ett mycket trevligt initiativ från bibliotekarie Kire Malmberg Sagergrim som vi hoppas fortsätter med fler intressanta personer framöver.

Utanför biblioteket fanns passande för dagen en riktig raritet och nostalgibil. En helt tävlingsutrustad Ford Falcon som tidigare rallymästaren Ingvar Lindberg kört hit från Bjärnum.

 

Top