Ljusstöpning, roligt, intressant o det lackar mot jul

MISTERHULT. Äntligen så fanns det plats och jag blev tillfrågad om jag ville vara med, naturligtvis så ville jag det. Vad då, jo att få vara med och stöpa ljus, det är så många många år sen sist. O va spännande det ska bli.

Mycket som skall förberedas innan man kan börja, vis av åren som gått så har ledaren Lena Bengtsson, Misterhult kommit på att ett visst fast stöd kommer att behövas så att inget ramlar på golvet. Som synes på den här bilden så är olika mönsterbågar gjorda allt inför kundernas önskemål. Svårt är det att välja när många bågar och fästen finns att välja mellan. Men här hängs de olika mallarna som behövs för dagens projekt. Naturligtvis så har Lena förberett mycket, vi kommer till ett dukat bord där allt hänger redan på plats. Nu e det bara att välja, svårt. Lena berättar hur det hela skall gå till för att allt ska funka bra.
Så nu börjar vi att gå till och lyfta fram och doppa snabbt, fortsätter gå rundan och hänger ner det på samma plats igen. Ordning och reda gäller.

Timmen rinner iväg och nu efter ett antal varv och doppningar i den heta stearinet och då föremålen har ökat lite i volym. Så nu tar vi paus, idag passar det bra med lite glögg, pepparkaka och ljuv musik lite så där lagom tyst från en cd-skiva som spelar julmusik, Mmm. Ljusen/kronorna måste bli kalla innan flera lager läggs på och då passar vi på att ta en fika till med goa bullar och en mugg kaffe, gott. Lena har varit i farten sen tidig otta.

Härliga föremål som man nu kan ana hur de blir börjar ta form där dom nu hänger. Varmt om öronen är det man får gå ut och svalka av sig lite, vi får inte ha dörren öppen. Det drar för mycket och det tål inte den varma stearinen ännu. Enastående vackra alster har vi arbetat fram på dessa timmar och nu får vi kontrollera säger Lena om vi ska fortsätta att doppa eller det är bra format mellan ljuskrona och hållare. Vissa vill ha de lite extra på någon krona andra anser att nu e det bra. Men några till rundor runt ställningarna och doppningar blir det allt.

Här är det vår mentor för dagen Lena Bengtsson som lägger sista handen på en krona som skall jämnas så att den står helt plant på bordet. Jag frågade henne hur länge hon hade hållit kurser i ljusstöpning? Hon berättar att hon startade upp 2005- 06, håller flera ljusstöpnings-kurser nu vid denna tid på året men att hon även har kurser i betonggjutning. En väl så aktiv tjej som arbetar med många järn i elden, härlig dag är till ända och jag säger tusen tack för en trevlig dag som jag fick vara med om, tack jag återkommer gärna.

Dessa alster som blev tillverkade under måndagen kommer pryda mitt bord framöver och då eventuellt prydd med långa revor av lummer eller annat grönt, varför inte med en liten grön gren av gran eller en.

 

Top