Att resa till Kina 2022

SHANGHAI. Då jag hjälper min gamla arbetsgivare att köpa en utrustning från Kina blev jag tvungen att åka dit för att testa en maskin innan den skickas till Sverige.

Det första som måste ordnas var visa för att få komma in till Kina. Fick tipset att anlita ett företag (allavisum) för att ordna detta för mig själv och maskinansvarig från MAXIV. Efter ca 60 mejl och många justeringar av insända papper fick vi detta. Jag slapp åka till Göteborg och lämna fingeravtryck eftersom jag passerat 70 år. Utan hjälp av allavisum tror jag inte vi fått våra visa. Bl.a. ringde man och frågade om det var ok om de justerade inbjudan vi fått från företaget i Kina. För oss var det ok, men hur de gjorde justeringen har jag fortfarande inte förstått.

Det visade sig att fixa visum var mycket enkelt jämfört med att ta alla Covid19 tester som man skulle ta för att få åka till Kina. Vi höll på ett par dagar med att försöka få reda på hur vi skulle göra. Ju fler vi frågande, ju fler olika svar fick vi. Till slut vände jag mig till SAS:s servicecenter på CPH för att få besked. Representanterna för företaget i Sverige och vi från köparen sida bestämde oss för att beskedet vi fått måste från SAS vid CPH måste vara det vi skulle rätta oss efter.

Så var vi då på CPH för att åka i väg. Vi gick till airport doctor för att ta våra 2 coronatester. Vi fick då reda på att vi skulle ha 2 tester från Sverige. Vi kontaktade då SAS service disk för att kolla vad som gäller. Den person vi frågade fick ringa och fråga vad som gällde, jo det besked vi fått tidigare stämde. Uppvisande av att alla hade blivit vaccinerad i Sverige och 2 olika tester tagna på CPH.

Då man öppnade incheckningsdisken gick vi dit för att få våra boardingpass. Den första personen vi pratade med var osäker på vad som gällde. Så småningom kom en dam (Susanne) fram och frågade vad som var problemet. När hon fått reda på problemet ringde hon direkt till danska ambassaden. En stund senare fick vi besked på att vi inte fick gå ombord eftersom vi inte hade tillräckligt med tester. Vi från MAXIV hade inte ombokningsbara biljetter så åter ett besök hos SAS. Mannen som satt där var just eftersom han direkt bokade om våra biljetter till nästa SAS-avgång, veckan efter.

Åter i Sverige var det dags att lösa testfrågan och det var inte enkelt. Alla teststationer på Väla och i Lund och i Hyllie hade samma läkare som skrev under intygen, så det gick bara att besöka ett av dem. Till slut fann vi ett företag i Göteborg som kunde göra ett godkänt test. Så i måndags morse kl 09 var vi och lämnade våra prov. På tisdag kl 10 blev det provtagning i Hyllie och kl 13 hos airport doctor på CPH. Vi skulle få de sista resultaten 2 timmar efter provtagningen för att sedan kunna skicka in dem till danska ambassaden. Innan dess hade vi skickat in våra testresultat till ambassaden i Göteborg. Förra tisdagen kom svar från danska ambassaden inom ca 15 min.

Nu utbröt verkligen väntans tider, inga besked från den svenska ambassaden i Göteborg. Skulle vi skicka in till ambassaden i Danmark innan svar från Sverige eller vad göra? Till sist skickade vi in till danska ambassaden, och ny väntan tilltog. Efter ca 1,5 timmar var det dags att gå till incheckning. Vi talade med en man i kön och fick besked att vi säkert skulle få svar inom 2 timmar. Tiden gick och vi var nästan framme vid vår tur att checka in då Susanne kom förbi och ”där är ni ju”, men var är den fjärde personen? Då resan blivit framflyttad en vecka kunde Martin från MAXIV inte följa med. Vi förklarade problemet för Susanne. Hon ringde direkt till ambassaden och ca 5 min. senare fick vi alla det gröna kort vi väntade på.

Nu sitter jag i Shanghai på mitt karantänsrum och väntar på att tiden skall gå. Troligen i 5 dygn. Vi vet inte riktigt vad som gäller eftersom för en vecka sedan var det 7 dygn som gällde och något tidigare 10 dygn. Efter denna karantän får vi röra oss i Shanghai, men då vi kommer fram till fabriken vi skall besöka, väntar oss troligen ytterligare 3 dagar i karantän.

Mottagandet vid karantänhotellet var verkligen kaosartat. Först fick vi rum i ett hus, men efter ett tag blev vi av med dessa rum, men fick nya i ett annat hus där jag sitter just nu. Utvändigt ser det för bedrövligt ut, men invändigt är det ganska ok.

Första testerna här är tagna. Temperatur och prov från halsen.

Det är lite svårt att veta vad som skall hända eftersom de instruktions appar vi fått mestadels har kinesisk text uppblandad med engelsk text då och då. Då jag inte vet vad de kinesiska tecknen betyder klarar jag inte av att fylla i alla uppgifter som man begär. Skall bli spännande och se hur det utvecklar sig och om jag kan komma i kontakt med Christer och Johan som sitter i rummen vid sidan om.

Vet nu att jag bara kan komma i kontakt med dem via mejl. Just utanför min dörr sitter en kamera så det är inte lönt att försöka smita ut. Jag skrev detta i morse och under dagen har jag fått reda på att vi troligen måste sitta 8 dagar här. Därefter får vi troligen åka direkt till företaget vi skall besöka.

 

Top