Församlingsfrukost i Bjärnum

BJÄRNUM. Tidig lördagsmorgon är jag på väg till en frukost som skall serveras i församlingshemmet i Bjärnum. Förr många, många år sedan var den här byggnaden en gästgivaregård, men det var då de.

Frukostmöte är en återkommande aktivitet i Bjärnums pastorat, med olika tema och innehåll förstås. Idag är det Christina Lind, som tillsammans med pianisten Rune Lindqvist som står för underhållningen. Idén till detta arrangemang kom som en idé från en gudmor till Christina redan 2015 och som hon nu flera år sammanställt och här idag skall framföra sjunga/ läsa ur, spännande.

Som bilden visar så är det en enastående matig frukost som tilltalade oss både i färg och dess uppläggning.

Nu är det dags för en stunds musikalisk resa, på pianopallen blir det Rune Lindqvist som står för piano ackompanjemanget tillsammans med sångerskan Christina Lind och hon skall berätta om ett livsöde som hände på början av 1890 talet. Handlar om utvandring till Amerika som hennes släkt/ förfäder gjorde då. Dagens tema var "Hemma var ligger det någonstans”.

Christina varvade denna fascinerande resa genom att läsa gamla bevarade brev från den tiden med skönsjungande sång. Samtliga sånger tagna ur musikalen Kristina från Duvemåla, de flesta skrivna av Björn Ulvaeus/ Benny Andersson. Vackra välkända melodier som Christina framförde med en tonsäker och varm röst, emellan dessa sköna melodier så läste hon ur några av alla dessa brev som skickades över havet under många år. Hennes släkt långt tillbaka där flera familjers livsöden vävs tillsammans och som vi fick en liten inblick i, tack.

Christina och Rune framförde också en duett med sången "Hemma", ljuvliga toner som de två behärskade till fullo. Här kommer de andra låtarna som han spelade/ Christina sjöng, "Duvemåla hage, Ut mot öppet hav, Hans omsorg om sparven, Min Astrakan, Ljusa kvällar om våren, Vi tackar Herren för dess skimmer, Du måste finnas och till sist i detta potpurri blev det: I gott bevar”.

Härlig timme som vi åskådare fick ta del av. En innerlig varm röst som berättade både i ton men också i ord, bra jobbat till er båda.

Avtackas av Mats Svensson med blommor och en lång applåd. Avslutningsvis så talar Mats, om att i "Filippo brev" kap tre som handlar om hemland, himlen och om: Hemma vad är det nånstans? En viktig plats som påverkar mer än man tror, himmelska hemmet o hoppet. Han avslutar med en bön, läser välsignelsen och alla sjunger tillsammans psalm 774. Han påminner också om nästa församlings frukost som kommer att bli är nästa år-23 och då är det Gunnel Götesdotter som skall berätta om sin Paris resa, välkomna. Ett stort tack gav han till alla dom som var med och hjälpte till denna lördagsförmiddag.

Samtliga 55 personer som hade anmält sitt intresse för denna frukost lät sig väl smaka.

Mats Svensson präst/ kyrkoherde i Norra Åkarps församling tog till orda och hälsade alla välkomna till denna församlings frukost som församlings värdinnan Sofia Malm gjort iordning och dukat fram. Välsignade maten och så varsågoda att börja.

 

Top