Karantänsfunderingar

SHANGHAI. Nu har det gått ca. 3 dygn av våra förmodligen totalt 8 dygn i karantän.

Man har ganska mycket tid på sig att fundera över olika saker. Man kan ju fråga sig hur länge ledningen för landet (Kina) kan ha sådana här restriktioner då det gäller inresa till Kina. För min del har testkostnaden för Covid19 uppgått till 23.384 kr. Hade vi kommit iväg första gången vi försökte, hade kostnaden nog varit ca.12.000 kr. Vill man ha in utländska företagare som gör affärer med Kina så tror jag att man i längden inte kommer att acceptera detta, utan söker sig andra vägar att göra affärer.

Karantänshotell Orange är inte så illa när man väl kommit till sitt rum men utvändigt ser det mer än bedrövligt ut. I mitt rum fungerar bara belysningen i rummet (1 lampa av 6) och som tur är även på toaletten. Försökte första kvällen att få mer ljus på rummet, med de 2 rymdvarelserna jag träffade på i korridoren bara skakade på huvudet när jag bad om hjälp. Kunde troligen ingen engelska.

Om man nu skall ha personer på hotellet som inte kan kinesiska så kunde man ju begära att den mesta informationen var på engelska. Så är inte fallet, den enda engelska text (överst står det givetvis på kinesiska) som finns sitter på ingångsdörren och den anger att man skall bära mask då man öppnar dörren.

Ingen av oss tre som sitter på våra rum har lyckats att använda de appar man visat oss att använda när vi anlände till hotellet. Problemet är att det mesta bara är kinesiska tecken i apparna.

Varje dag tar man halsprov och mäter temperaturen på handleden. Tempen 2 ggr/dag. Rymdvarelserna som utför detta talar ingen engelska och om de förstår det vet jag inte. Alla ”order” ges bara med handrörelse eller tecken. Troligen är alla prov hitintills ok eftersom ingen av oss 3 ”fångar” hört något.

Frukost

Lunch

Vi får mat 3 ggr per dag. Alltid i samma sorts plastförpackning. För det mesta är maten ok men det hade varit angenämt om den åtminstone var lite varm. Den är kanske det när den lämnar en ugn, men när den kommit upp på 4:e våningen är den inte så varm längre utan nästintill kall. Troligen får vi ris alla gångerna, men ”skumgummirondellen” vi får på morgonen har jag inte fått hål på, så den får vara. Jag vet inte om det är ris i dem eller ej, men det liknar ris. Jag hade blivit upplyst att ta med mig t.ex. knäckebröd och mjukost och några chokladkakor och det är tur för annars hade det inte blivit mycket frukost. Kerstin sa till mig ”ta med en flaska saft” och det var bra, för vattnet vi får i flaskorna är inte så gott.. Till frukost får vi en förpackning mjölk. På middagen ingen vätska och på kvällen en förpackning juice och någon gång under dagen 2 flaskor.

Jag har funderat en hel del på hur man äter yoghurt med pinnar. Mina försök har inte varit framgångsrika. I går kväll serverades det något ”troligen sönderslitet” kött med väldigt mycket små benskärvor i. En av mina kollegor undrade om det kunde vara marsvin eller något liknade litet djur.

För övrigt är det bara att försöka låta tiden gå, men den har en tendens att vara mycket långsam. Jag hade innan jag åkte till Kina beslutat mig för att varje dag gå minst 50 rundor i rummet. Dag 1 blev det 1.776 steg, dag 2 1996 steg och hitintills idag 1962 steg. Mina reskamrater har sagt att när vi kommer ut härifrån så skall vi ge oss tid att äta en riktigt bra måltid. Jag instämmer helt i det.

 

Top