Vintern är här, på gott o ont

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Torsdagen bjöd på enastående vackert vinterväder. Lagom kallt, en fyra fem minusgrader och en sol från en klarblå himmel.

Samtidigt fasar säkert många för elräkningen. Med dagens elpriser och kylan finns risk för dyra eller till och med mycket dyra elräkningar. I område fyra som vi tillhör finns just nu ”elbrist”. Mycket märkligt att våra två kärnkraftreaktorer skall repareras just under vintern och inte går med full produktion nu när kylan är här. Att kyla ofta kommer redan i december borde inte vara en nyhet. Man kan tycka att dessa reperationer/ översyner av kärnreaktorerna borde kunna planerats lite bättre.

Naturligtvis är sjöarna i bygden nu belagda med ett tunt istäcke. Ännu inte så tjock is att man vågar sig ut på den men håller kylan i sig några dagar finns säkert fiske- entusiaster som inte vill missa chansen till trevligt isfiske.

Kanske då bättre med en promenad i skogen. Ofta någon grad varmare och den kylande vinden är mer sparsam inne bland granarna.

Glöm inte våra småfåglar. Insekter o andra småkryp förekommer mycket sparsamt just nu. Därför välkomnar de stödutfodring just nu. Som bonus ger de tillbaka, att vi ibland på riktigt nära håll, får studera Entita, Talgoxe eller Blåmes inpå fönsterrutan. Efter ett tags matning blir de helt orädda. Alltid lika trevligt.

Entita

Grönfink 

 

Top