Vi måste fungera även med enkla medel…

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Svenska försvaret måste ta lärdomar av det pågående kriget i Ukraina. Det sade överbefälhavare Micael Bydén när han talade vid Folk och försvar i Sälen för ett tag sedan. En lärdom är att de stridande förbandet måste fungera även med enkla metoder om högteknologiska system slås ut. Enligt ÖB handlar det i praktiken exempelvis om att planering måste kunna ske med karta, papper och penna och rent av en order måste levereras via ordonnans. – Det är vissa saker vi måste hålla fast vid, det simpla och enkla när inget annat fungerar, så vi inte blir handlingsförlamade, så att vi fortsätter att jobba trots att det blir mörkt och tyst.

 

Orkanen "Gudrun" drog ner massor av skog och slog ut elförsörjningen för många

Omsatt till gemene man handlar det faktiskt om samma sak. 

Att skapa en egen beredskap för en miljö där elen inte fungerar. Slås denna ut faller väldigt mycket i vår digitaliserade värld. Viss lärdom fick vi då orkanen Gudrun raserade 2005. Då fungerade ingenting, affärer var stängda, det gick inte att tanka bilen, frysboxen stod stilla o tempen i denna steg, bankomaten var stängd, temperaturen i bostäderna sjönk, det fasta tfn-nätet dog, mobiltelefonen var ganska snabbt död, det enda man lyckades bibehålla i Vittsjö (Västanskogen) var vattentrycket. Naturligtvis har vårt kraftnät blivit mycket säkrare under de 18 år som gått, men det finns alltid svaga/ känsliga punkter för en ”illasinnad” att nyttja för att snabbt slå/ skapa kaos i ett helt samhälle. Det vore naivt att tro att inte dessa ömtåliga samhällsviktiga punkter är kända av en angripare.

I MSB informationsfolder ”Om Krisen eller Kriget kommer” pekar man under mittuppslaget på fyra viktiga förutsättningar, dessa är: ”Mat, Vatten, Värme, Kommunikation”. Om du inte läst denna utmärkta information så gör det snarast.

Vi lever med krig i Europa, inte alltför långt bort, -närmare än till vår huvudstad. Vad Putin ser som svar på flera länders kommande kraftiga stöd till Ukraina går inte att förutsäga.

Det är därför klokt att utifrån sin egen situation skapa en lagom beredskap av de varor du inte kan undvara. Samtidigt är det viktigt att inte överdriva eller gripas av stress. Tänker du i termerna ”Mat, Vatten, Värme, Kommunikation” då hamnar du säkert helt rätt!

 

Top