Utbetalning av elstöd med start den 20 februari

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Det är snart dags för utbetalning av elstöd till privatpersoner i elområde 3 och 4. Polisen varnar samtidigt att detta säkert kommer att utgöra en lukrativ marknad för flera bedragare.

Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstödet. Om någon kontaktar dig på det sättet kan det handla om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt.

Du kommer att få elstöd om ditt namn stod på elnätsavtalet den 17 november 2022. Hur mycket pengar du får tillbaka beror på din elförbrukning under perioden 1 oktober 2021 – 30 september 2022.

För att få elstödet snabbast möjligt bör du som stod på elnäts-avtalet anmäla ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari. Här kan du också kontrollera om du redan har ett konto anmält i Swedbanks kontoregister. Det gäller även dig som är kund i Swedbank.

Om du inte anmäler ditt konto får du pengarna ändå, men då tar det lite längre tid. Man behöver inte vara eller bli kund hos Swedbank för att anmäla sitt konto för utbetalning.

Du som får pension från Pensionsmyndigheten får elstödet till det konto som redan finns anmält där. Du behöver alltså inte anmäla kontot till Swedbank. Om du inte har anmält något konto i Swedbanks kontoregister, så kontrollerar man om det finns ett bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten och betalar elstödet dit. Hittar man inget konto så skickas en utbetalningsavi. Det är kostnadsfritt att lösa in avin online. Om du löser in den hos ett ombud tillkommer en avgift.

Utbetalningarna inleds hos Försäkringskassan den 20 februari och pågår i några dagar. Därefter dröjer det några bankdagar innan pengarna kommer in på ditt konto.

Här kan du se de elområden som Sverige är indelat i:
Nätområden.se (nätområden.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Swedbanks webbplats finns utförlig information om anmälan till kontoregistret:
Anmäl konto till kontoregistret & lös in avi (swedbank.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Top