Riksteatern gav premiär i Vittsjö, ”Bolanders skor”

VITTSJÖ. På torsdagskvällen blev det faktiskt Skåne- premiär för komedin ”Bolanders skor” i ”lilla” Vittsjö. Inte illa av den lokala teaterföreningen att lyckas med denna bedrift. Och absolut högsta klass på skådespelare. Det blir svårt för den lokala teaterföreningen att övertrumfa detta!

 

Av den stora publiktillströmningen att döma fanns ett stort behov av kulturutbud. Detta kom den stora publiken verkligen att bjudas på denna torsdagskväll.

Två mycket kända och enormt duktiga skådespelerskor, Ing-Marie Carlsson och Anna-Lena Hemström spelade pjäsen ”Bolanders skor”. Det märktes absolut inte på dem att detta var en premiär, det var hög klass rakt igenom.

Föreställningen ”Bolanders skor” handlar om de två väninnorna och kollegorna Gunhild och Wiwi som sedan länge arbetat i den lilla butiken Bolanders skor. De har sina mycket bestämda rutiner – fisk på tisdagar, tvätt på torsdagar och sherry till fredagskaffet. Och dessutom bakning som är ett stort intresse. Livet rullar på precis som det ska år efter år.

På ett målande sätt beskriver de två damerna sitt liv under skol- och studenttiden. Båda sökte samma jobb och båda fick anställning vid Bolanders skor.

Direktören var trogen bestämda rutiner. Detta gällde även för de två anställda damerna. Varierande färg på direktörens fluga bestämde om Gunhild eller Wiwi skulle vara med vid ”inventeringen” på lagret. Naturligtvis fanns viss avund mellan de båda damerna.

Komedin varvas under pjäsens gång med tidsenlig musik och mycket passande vistexter.

Ovetandes om varandras hemlighet har damerna samma tanke, -arsenik. Detta blev ödet för den tidigare direktören för skobutiken som så hastigt dog och även för deras gemensamma plågoande Larry Björk?

Wiwi blir förälskad i Viktor, som även Gunhild är förtjust i. Nu startar en del problem för dem båda. Det blir ibland ett högljutt språk, vilket de absolut inte haft tidigare.

Vid en eftermiddagsfika har båda damerna bakat, båda med inlägg av arsenik. De bjuder varandra och båda drabbas av samma öde som deras tidigare offer.

Bolanders skor är en historia om vänskap, trygghet och hämnd. En berörande ”feelgood- deckare” med avbrott för trevlig sång.Manus är skrivet av Bengt Järnblad och för regin står Ola Hedén.

Fler bilder från kvällen:

 

 

 

Top