”Snackekväll” i Emmaljunga

EMMALJUNGA. 2023 års ”Snackekväll” gick av stapeln i onsdags. ”Snackekväll” innebär att man träffas och ”snackar” om allt möjligt intressant med härledning till Emmaljunga och trakterna däromkring. Sjutton personer hade hörsammat kallelsen och kommit.

Deltagarna gissar på föremålen.

Kvällen gick i minnenas tecken. Ett femtiotal gamla prylar, en del patenterade och kluriga visades och vi förundrades av hur uppfinningsrika de var förr i tiden. Många av sakerna har sedan vidareutvecklats för att passa vår tid bättre.

Vad kan detta vara?

Här fanns bland annat nystvinda för två garn, knivslip, gräddtjuv, reptvinnare, tablett-tillverkare, handsktång, korkuppdragaren örngottskrusare och hårkrusare, slynggaffel, byxpress, gaffel till gaffelvirkning, hatthållare, äggpickare, nubbisättare, rakbladsvässare och knäppkängsknäppare mm.

Nedan följer exempel på några "klurigheter" som användes förr:

Diskussionerna var livliga runt bordet och förslagen på vad prylen använts till var många. Mycket av det man saknade förr tillverkade man själv och det fanns det många prov på.

Thord Johansson hade med sig två böcker som visade på att det redan 1947 förekom en bokcirkel, på samma plats som dagens bokcirkel håller till. Alla läste då samma bok och fick ha den i en månad var enligt uppgjort schema.

Boken som skulle läsas enligt schema.

Hånells bokcirkel. ”En god bok- det bästa sällskap”!

 

Top