Albin Tingsvall föreläste om erfarenheter från sin idrottskarriär

VITTSJÖ. Som uppskattad gäst föreläste förre handbollsspelaren Albin Tingsvall vid Wittsjö hembygdsförenings årsmöte. Det kom att bli ett intressant föredag som handlade om idrottens baksida då man når elitnivån.

Albin menade att det i unga år är viktigt att inte låsa sig vid en enda idrott utan att prova flera och då mer som en lek. Albin menade också att förutsättningarna för att i tidig ålder kunna tillämpa ”spontanidrott” ofta finns på mindre orter, Vittsjö är ett utmärkt exempel på detta. 
Det är bättre att senare, efter 15 år, börja fokusera på en viss idrott för att då börja nå de höga resultaten.

Albin Tingsvall som är född och uppvuxen i Vittsjö började i unga år spela handboll i Bjärnums HK och fortsatte sedan i Åhus Handbollsklubb. 2007 spelade Albin en kort tid i IFK Kristianstad men valde sen att spela för Hammarby IF HF. Han tog SM-guld tillsammans med Hammarby IF 2008. Albin fortsatte i klubben till 2011 då han valde Lugi HF. I Lugi var han med och vann elitserien 2013 och spelade SM-final 2014 som Lugi förlorade till Alingsås. 2014 lånades Albin ut från Lugi HF till tyska Bundesligalaget SG Flensburg-Handewitt. Albin Tingsvall spelade också landskamper för Sverige under åren 2009–2013. Ganska snart återvände han från Tyskland till Lugi HF, där han efter säsongens slut 2015 avslutade sin handbollskarriär. Albin var samma år klar med sin utbildning till psykolog.

Albin Tingsvalls debut som författare kom 2018 med boken ”Allt jag förlorade genom att vinna”. I boken, fylld av erfarenheter och råd från tiden som elitidrottare, delar Albin med sig av de problem han då upplevde.


Idag är man mer medveten om att den mentala träningen måste gå parallell med den fysiska träningen. Albin har genom sin bok därmed ”öppnat ögonen” för de problem många elitidrottare tyvärr råkar ut för.
Albin nämnde att flera idag aktiva elitidrottare efter att ha läst boken hört av sig och beskriver hur de känner igen problemen som beskrivs i boken i sin egen idrott.

År 2015 var Albin färdig med studierna till psykolog och har därefter arbetat som skolpsykolog. Han är nu aktiv som psykolog, författare och föreläsare. Tingsvall har efter handbollskarriären bland annat föreläst om psykisk ohälsa inom idrotten.

 

Top