Snapphanekampen i skogskörning med häst genomfördes under lördagen

VITTSJÖ. Med en kall vind och med lite snö på backen genomfördes DM med uttagningar till SM i lilla Frösboholma strax utanför Vittsjö.

Tävlingen genomfördes som ett evenemang av Vittsjö JUF, Hälde Hästkraft och Sigvard Gustavsson.

Dagens segrare blev inte helt oväntat rutinerade Sigvard Gustavsson med hästen Torp Tak. På andra plats kom Jonna Eriksson från Hörby med sin häst Saga, där båda tävlade för första gången, mycket starkt gjort.

Dagens segrare Sigvard Gustavsson med hästen Torp Tak

På andra plats kom Jonna Eriksson med sin häst Saga

På plats kunde man notera att det faktiskt rörde sig om flera DM samtidigt. Det fanns deltagare från Blekinge län, gamla Kristianstad län, gamla Malmöhus län, Kronobergs län samt från Hallands län.

Den dominerande hästrasen var den Nordsvenska men ett antal Ardenner-hästar fanns också på plats. Nytt var att det även fanns en debutant-klass. Detta gjorde att det i startfältet fanns flera ekipage som tävlade för första gången.

En ganska stor publik fanns på plats för att följa de olika ekipagen utmed de olika banorna. Det är imponerande med vilken precision de tävlande tog sig genom de ofta mycket trånga passagerna. Ingen av hästarna brydde sig om att publiken ibland fanns väldigt nära de svåra momenten.

Jonna Eriksson  med sin häst Saga

Jonna Eriksson berättar att hon går kuskutbildning på Vången och just nu har sin utbildningsort i Vittsjö hos Hälde Hästkraft.
-Vi har haft en utbildningsvecka som varit inriktad mot skogskörning och då fick vi möjlighet att vara med på tävlingen. Det skall man ju göra, det är första gången, men någon gång skall ju vara den första, berättar Jonna.
Ser du en framtid inom hästnäringen? -Ja, det gör jag svarar Jonna direkt. Nu har jag lite träningar, fast det är vanliga ridhästar, men de som är kunniga inom skog och har bra handlag med hästar finns det ju definitivt jobb för.
Har du provat banan? -Nej, så varken Saga eller jag har sett den, -så det är lite så….., -jag har lite fjärilar i magen. Men har man bara gjort det en gång så har man lite koll. Sen är det ju fin miljöträning för henne.
Lycka till i tävlingen, Tack.

Och visst gick det bra för Jonna Eriksson och hennes sjuåriga häst Saga. En mycket imponerande andraplats i ett tufft startfält.

Resultatlista:

Fler bilder från DM i skogskörning:

 

 

Top