Vildmarksvägen o Trappstegsforsen

Planera din semester med att köra vildmarksvägen från Vilhelmina till Trappstensforsen och Fattomakke kyrka.

Trappstegsforsen

Att hålla på parkeringen rakt framför forsen och höra hur vattnet brusar är helt magiskt. Sen fortsätter man lämpligen till Fattomakke lappkyrka med ett 80 tal lappkåtor för övernattning.

Övernattningskåtor

Fatomakka kyrka

Dopfunt

Den nuvarande kyrkan byggdes 1884 o den gamla kyrkan vilken inte finns kvar, byggdes 1781. I slutet av 1300 talet gick en kvinna till Skåne för att träffa kyrkofolk och vädja om att få en kyrka till Fatmomakke. När det blev en kyrka gick Svenskarna från Vilhelmina 12 mil i väglöst land för att vara med om en predikan.

Tag god tid på er för där finns mycket att se och där finns även en campingplats. Efter Fatmomakke kommer man till Stekenjokkgruvan där naturen nu restaurerats eftersom gruvan är stängd. Vägen genom Stekenjokk brukar ofta visas på tv både på sommaren o vintern med 3-4 meters snövallar.

Hällingåfallet

 

En verklig pärla är Hällingsåfallet 2 mil efter Gäddede den lilla vägen, en helt fantastisk upplevelse att se vattnet störta 43 m ner i Europas längsta canyon som är 800 m lång. Vill man kan man välja den lilla smala vägen mot Strömsund som sägs vara Sveriges björn rikaste väg, men med husvagn kan det vara tveksamt om man möter en timmerbil. I Svaningen finns en camping.
Komna till Strömsund har ni sett en liten bit av ett 3.500 kvadrat km stort naturreservat.

Googla på Vildmarksvägen och få veta mer.

 

Top