Äpple, päppel, päron

VITTSJÖ. Sista helgen i september månad är det tid för äppelmarknaden i Kivik med omnejd. Sedan två år tillbaka så är den placerad på Svabesholms Kungsgård i Kivik. Där är världens största äppeltavla uppställd med 35000 olika äpplen. Den första äppeltavlan gjordes 1988 av konstnären Helge Lundström, idag är det hans dotter som bygger tavlorna tillsammans med Kiviks volontärer. Det mesta som är här idag handlar om äppel, päppel och päron men det finns även utrymme för den omliggande hantverkstraditionen men också några andra stånd där det säljs allt som kan vara bra att ha.

Denna vackra men lilla tavla finns på den föregående plats nere vid hamnen i själva Kivik.

Härliga färgkombinationer bundna till kransar, vackra att hänga på ytterdörr men också att dekorera ditt bord till fest eller varför inte till din vardag.

Hembygds/häradsdräkter.

Inte bara köp och sälj, nej man får även se vackra kreationer som lyser ikapp med solen. Dräkterna härstammar från tre distrikt och de är: Ingelstads, Järrestad och Herrestads, dessa tre damer ingår i det folkdanslag som skall uppträda här idag och det heter: Österlens Folkdansgille.

Här är allt till salu som man inte visste att man behöver, roligt att titta på.

Många olika knallar finns det på plats naturligtvis som ville sälja, här var det yngre knallar som visade sina objekt. Pumpor till halloween helgen som kommer längre fram eller varför inte att använda till matlagning.

Och till sist men inte minst.....årets äppeltavla -23

En underbar äppeltavla som talar för sig själv, hoppas att ni kan se alla de små detaljer som finns på detta konstverk.

Naturligtvis finns det många underhållare som uppträder denna helg och några som återkommer nästa och alla är så välkomna. Ett härligt återkommande arrangemang med bra artister och bra parkeringsmöjligheter, avslutar denna trevliga utfärd till mitt ljuvliga Österlen.

 

Top